AktualityPodujatiaSamospráva

90 ročný profesor inšpirujúcim príkladom.

poradna

www.zlatemoravce.info

Ako si udržať mozog v dobrom stave“ – to bola téma prednášky profesora Johna Scharffenberga, MD, MPH, (Loma Linda University, Kalifornia, USA), ktorá sa uskutočnila v Mestskom stredisku kultúry a športu Zlaté Moravce v nedeľu 7.4.2013 o 17.00. Akciu zorganizovalo Mesto Zlaté Moravce a Občianske združenie Život a zdravie (www.zivotazdravie.sk). Bola to už druhá návšteva profesora v Zlatých Moravciach.

Primátor mesta Ing. Peter Lednár, CSc. v úvode profesora srdečne privítal a vyjadril radosť z jeho opätovnej návštevy v našom meste.

Profesor v krátkosti zopakoval základné myšlienky svojej prednášky z roku 2012 a upozornil hlavne na vysoký počet fajčiarov na Slovensku. V téme o zdraví mozgu uviedol, že síce vedci nevedia všetky príčiny Alzheimerovej choroby, ale vie sa, že 40 % môžu zapríčiňovať cievne ochorenia, ktoré súvisia napr. aj s mozgovou príhodou. Výhodou zdravého životného štýlu je, že princípy prevencie jedného ochorenia sú väčšinou princípmi prevencie aj iných ochorení. Napr. ak cvičíte a jete strukoviny, môžete znížiť riziko nielen niektorých druhov rakoviny, ale aj srdcovo – cievnych ochorení a cukrovky. To sa však nedá povedať o liekoch, ktoré často majú závažné vedľajšie účinky.

Profesorovi nechýba zmysel pre humor, vravel, že keď sa zvýšil záujem vedcov o dlhovekých ľudí v meste Loma Linda, za ním nikto neprišiel, pretože mal „iba“ 87 rokov. Bol ešte príliš mladý . Zato však mali záujem o rozhovor s jeho kolegom, ktorý ešte po deväťdesiatke asistoval pri operáciách srdca. Radostná myseľ, zmysluplnosť života (poslanie, pomoc iným atď.), dôraz na rodinné vzťahy a priateľstvo sú veľmi dôležité faktory, ktoré sa u dlhovekých ľudí často vyskytujú.

Veľmi zaujímavý bol tiež postoj profesora k rôznym odporúčaniam odborníkov, ktoré sa bežnému človekovi zdajú byť často meniace sa až protirečivé. Je pravda, že mnohé názory sa môžu meniť, ale iba v maličkostiach, to hlavné je stále rovnaké a medzi odborníkmi v tom panuje zhoda. Napr. niektoré výskumy ukazujú pochybnosti o prospešnosti Omega 3 mastných kyselín pre zdravie srdca, aj keď iné naznačujú ich užitočnosť. Avšak hlavný smer vo výžive stále zostáva a odporúčania odborníkov sa v ňom zhodujú: strava by mala byť zostavená prevažne z rastlinných zdrojov (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy…). Taktiež nikto nebude o rok tvrdiť, že fajčenie zlepšuje zdravie. Takisto dostatok pohybu je stály, nemeniaci sa faktor dobrého zdravia…

Po prednáške bol priestor na otázky účastníkov. Zaujímavá bola napríklad otázka, či je sója zdravá. Profesor uviedol, že dnešné výskumy potvrdzujú zdravotný prospech konzumácie sóje alebo výrobkov z nej ako napr. tofu. V súvislosti s touto témou tiež upozornil, že internet nemusí byť vždy dobrým zdrojom serióznych informácii, s humorom poznamenal : „Žiaľ, internet je niekedy rýchlejší, ako vedecký výskum.“

Po skončení prednášky a diskusie odovzdal primátor profesorovi novú publikáciu „Zlaté Moravce na starých pohľadniciach“, zaželal mu veľa zdravia a vyjadril želanie, aby pri svojich cestách budúci rok nezabudol znova navštíviť aj Zlaté Moravce – ako sa hovorí „do tretice všetko dobré“.

Stretnutie pokračovalo v dobrej atmosfére neformálnymi rozhovormi pri ochutnávke výrobkov z tofu.

Profesor má v pláne tento rok navštíviť ešte Českú republiku, Srbsko a Poľsko. Prehľad jeho aktivít na Slovensku pre verejnosť a odbornú verejnosť si môžete pozrieť na odkaze:

http://www.zivotazdravie.sk/aktuality/prof-j-scharffenberg-na-slovensku-2013/

Profesor John Scharffenberg, MD, MPH sa narodil v r. 1923 v Šanghaji v Číne. Doktorát získal v oblasti výživy, ktorá bola jeho hlavným študijným odborom na Harvardskej Univerzite a venoval sa výskumu cholesterolu a aterosklerózy. Pôsobil ako profesor Univerzity v Loma Linde (hlavný školiteľ lekárov v oblasti primárnej prevencie) a stal sa uznávaným odborníkom a priekopníkom pri tvorbe vzdelávacích programov pre verejnosť, ktoré sa stále úspešne používajú. Je autorom viacerých publikácií o vplyve výživy na civilizačné ochorenia a známym prednášateľom nielen v USA ale aj v zahraniční.

Mesto Zlaté Moravce a Občianske združenie Život a zdravie pre Vás pripravuje aj ďalšie zaujímavé aktivity z oblasti zdravého životného štýlu. 24.4.2013 o 16.30 v MSKaŠ to bude stretnutie s poprednou slovenskou karikaturistkou a ilustrátorkou Olgou Pazerini s názvom: „O zdraví vážne i s humorom“. Olga Pazerini ilustrovala napr. knihu Dr. Igora Bukovského „Hľadá sa zdravý človek“. O uvedenej akcii Vás budeme ešte informovať.

[nggallery id=381]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button