Kultúra

Spoločne sme oslávili 900 rokov

poradna

Jubilejné 900. výročie prvej písomnej zmienky o meste oslavujeme v priebehu celého roka 2013.

Vyvrcholili Rockovým festivalom (konal sa 30. augusta v priestoroch amfiteátra), na ktorom sa malo možnosť odprezentovať niekoľko zlatomoraveckých rockových kapiel (Q -ty, Lazy days blues, Stressface, Ezkátor, P.A.S., Začarovaný kruh, Keby niečo, Inside), hostia z Vrábľov – skupina Revolt a dve pozvané profesionálne skupiny – Metropolis a Smola a hrušky. Spestrením celodennej akcie boli Zlatomoraveckí motorkári.

Štvordňové oslavy spojené s jarmokom a hodami

Septembrové štvordňové slávnosti sa spustili Slávnostnou akadémiou (26. 9.), na ktorej boli ocenené významné osobnosti a Občianske združenia pôsobiace v našom meste, pokračovali Jarmočnými oslavami (27. – 28. 9. ) a nedeľňajšou Slávnostnou svätou omšou (29. 9.) venovanou aj sviatku sv. Michala archanjela, patróna našej Zlatomoraveckej farnosti, ktorú za sprievodu speváckeho zboru Cantus celebroval vzácny hosť Mons. ThDr. Ladislav Belás, zoborský opát a kanonik Nitrianskej kapituly.

Ľudia tu žili už pred 900 rokmi

Tento rok si mesto Zlaté Moravce pripomína 900. výročie jeho prvej písomnej zmienky v Zoborskej listine z roku 1113, v ktorej sa okrem 150 obcí a rôznych chotárov, spomína aj mesto Zlaté Moravce pod názvom „Morowa.“ Počas celého stredoveku sa mesto označovalo len ako Moravce a výstižný prívlastok Zlaté dostali až v novoveku. Spomínaná listina je uložená v diecéznom múzeu v Nitre a je zároveň najstarším písomným dôkazom existencie nášho mesta, ako vtedajší majetok Zoborského kláštora. Aj keď bohaté najstaršie archeologické nálezy z 9. – 10. storočia potvrdzujú intenzívne veľkomoravské osídlenie nášho územia oveľa skôr, až historicky najstarší písomný záznam je zároveň aj potvrdením, že naši predkovia našli vhodné podmienky na svoj život aj práve tu, u nás.

Novodobým kráľom je primátor

www.zlatemoravce.infoV súvislosti s týmto historickým faktom sa na Námestí A. Hlinku 27. 9. 2013 o 15.00 h symbolicky odovzdala Zoborská listina primátorovi mesta Petrovi Lednárovi prostredníctvom zástupcov „z ľudu“ v dobových kostýmoch, do ktorých boli odetí zamestnanci Mestského úradu.

„Keďže doba kráľov pominula a z tejto pozície ste dnes pre naše mesto Kráľom vy, dovoľte mi, aby sme Vám v mene všetkých občanov symbolicky odovzdali túto vzácnu listinu… zároveň Vám s úctou ďakujeme a s veľkou vážnosťou sa na Vás obraciame s dôverou a odovzdaním odkazu s prianím: Nech sa naše prekrásne mestečko aj naďalej po 900. rokoch rozrastá, nech len a len rozkvitá, nech v ňom žijeme s pokojom na duši, spokojní a šťastní,“ časť zo slávnostného ceremoniálu, ktorý za občanov nášho mesta predniesol Lukáš Belica. Ako moderátor nás sprevádzal piatkovou neoficiálnou časťou programu a celým sobotňajším dňom osláv.

V piatok sa slávnostného rautu a programu na námestí zúčastnilo niekoľko významných hostí, medzi ktorými boli aj starostovia a zástupcovia vyšších územných celkov a družobných miest z Poľska (Sierpc) a Česka (Bučovice) a súčasný župan Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Počas oficialít v uzavretej spoločnosti, ktoré sa konali v priestoroch MSKŠ, si primátor pozvané osobnosti uctil  komorným koncertom Základnej umeleckej školy, občerstvením, vzájomnými príhovormi, rozhovormi, prianiami a malými prezentami, ktoré k takýmto oficialitám patria. Spoločne sa všetci presunuli na námestie, kde slávnosti pokračovali  kultúrnym programom z iného súdka.

„Všehochuť“

To, že bol jarmočný program bohatý a že si v ňom našli všetky vekové kategórie to svoje, svedčí doslova preplnené námestie do neskorých večerných hodín nepretržite. Vzhľadom na spätnú väzbu občanov si dovolím povedať, že takto sa ľudia v Zlatých Moravciach pri takýchto príležitostiach ešte nezabávali. Námestie tancovalo, spievalo a tlieskalo s každým interpretom a umelcom, ktorý sa na pódiu vystriedal.

O zábavu na špičkovej úrovni sa postaral Martin Madej, ktorému patrilo sprievodné slovo piatkovým programom, umelci –  Štefan Skrúcaný, Otto Weiter so svojimi hosťami – Andreou Fisher, Oľgou Szabovou a Robom Kazíkom, profesionálna tanečná skupina Old School Brothers, Pavol Hammel, hip-hoppová skupina Revolúcia, Tretina s Addisom, rocková kapela Absolut, Peter Kršiak zo Slobodného vysielača (internetové rádio, s ktorým naša redakcia spolupracuje), Duo Yamaha (Kotvanovci) a známa country skupina – Tramp song. Zaujímavým vystúpením bol stredoveký šerm a dych vyrážajúca nádherná ohňová show vo večerných hodinách sprostredkovaná skupinou Aquila z Bojníc. Spestrením jarmočného programu bola aj destská skupina Street Lup a Lupienok z Chyzeroviec, tanečné skupiny Centra voľného času – Flying Element`s Crew, ZM Elita, New Dance Company, Back Street Dance Group, Piruet a Základnej umeleckej školy – Danciny, spevácka skupina Babička, detský folklórny súbor Zlatňanka, Ján Ziman a folklórne skupiny Chyzerovčanka a Kolovrátok.

Počas slávností sa okrem domácich koláčov upečených v jedálňach našich základných a materských škôl rozdalo cez tisíc kusov propagačných predmetov so spomienkou na túto veľkolepú udalosť.

V priestoroch pred poštou boli vystavené starodávne automobily, ktoré sprostredkoval poslanec MsZ Ľudovít Chládek a ktorý sa podpísal aj pod výstavu histórie športu v Zlatých Moravciach  prebiehajúcu pri tejto príležitosti v zlatomoraveckom múzeu Mestského strediska kultúry a športu.

Program vďaka ľuďom dobrej vôle

Vzhľadom k tomu, že v rozpočte nebolo vyčlenených toľko finančných prostriedkov, aby pokryli všetky výdavky na niekoľkodňové oslavy tohto významného jubilea (Slávnostná akadémia – oceňovanie významných osobností, Rockový festival, dvojdňový jarmočný program + slávnostný raut, svätá omša), dávam do pozornosti skutočnosť, že sa o celý program Rockového festivalu a Jarmočného programu na námestí, s plnou dôverou a s podporou primátora Petra Lednára postarala naša redakcia. Bolo to z dôvodu našich dobrých kontaktov, vďaka skvelým a úžasným ľuďom s dobrým srdiečkom,vďaka ich nezištnosti a snahe pomôcť nám aj v týchto ťažkých časoch, vďaka našim priateľstvám s umelcami a ostatnými vystupujúcimi, ktorých ste mali možnosť vzhliadnuť doslova za symbolické odmeny, alebo celkom zadarmo.

Do tohto, pre naše mesto obrovského projektu a zároveň významného historického medzníka, sa zapojilo mnoho dobrých a šikovných ľudí, ktorí radi pomohli bez nároku na finančnú odmenu a bez prihliadnutia na pracovný čas, kam sa predovšetkým radí primátorom poverená pracovná skupina zložená z členov: Roman Šíra, Ľubomíra Rosinská, Richard Horný, Lukáš Belica, Ľudovít Chládek, Samuel Búš a Sylvia Švajčíková. Nedá mi nespomenúť, že prípravy samotného jarmoku (predajná časť)  vyžadujú dlhodobé  prípravy od zamestnancov Mesta už niekoľko mesiacov vopred.

Obrovské poďakovanie primátora Petra Lednára patrí všetkým ľuďom dobrej vôle, a to, vystupujúcim umelcom, zamestnancom Mestského úradu, mestských podnikov, základných škôl a škôlok, riaditeľovi Divadla A. Bagara v Nitre Jánovi Greššovi (za zapožičanie divadelných kostýmov zdarma) a najväčšia vďaka patrí za finančnú podporu podnikom a firmám: BAUER GEAR MOTOR s.r.o., SECOP s.r.o., ANEKO SK, s.r.o., AUTOŠKOLA PALUŠKA, HASS, s.r.o., ARIZONA Poker Club, HP STROJÁRNE, s. r.o., K FINANCE, s. r.o., NBM, s.r.o., TESCO STORES SR, a.s., Levické mliekárne a.s. – LEVMILK, COOP JEDNOTA NITRA, spotrebné družstvo, VINÁRSKE ZÁVODY Topoľčianky, s.r.o.

Podujatie finančne podporil Nitriansky samosprávny kraj.

Otcom myšlienky je primátor, my mu pomáhame tvoriť

Na záver mi dovoľte, aby som od srdca za všetkých občanov, ktorí do našej redakcie Tekovských novín volali a písali množstvo ďakovných správ, komentárov, príspevkov a reakcii k oslavám, či už prostredníctvom našej internetovej stránky www.zlatemoravce.info, facebookových stránok Mesta Zlaté Moravce a Peter Lednár alebo pri osobných stretnutiach, poďakovala nášmu primátorovi, bez ktorého by sa tieto krásne podujatia nikdy nekonali. Najvýstižnejšie to zhrnul prednosta MsÚ Roman Šíra počas jednej akcie: „Otcom a autorom myšlienky všetkého, čo sa tu dialo a deje pod záštitou mesta je primátor a my všetci mu to len pomáhame tvoriť.“ Ja už len dodám, že ak je to opačne, vždy máme jeho plnú podporu.

Je úžasné poznať výnimočných ľudí s dobrým srdcom, ktorí sa aj tentokrát podpísali pod ďalšie nádherné podujatie, na ktoré veľmi veľa ľudí nikdy nezabudne. Takých ľudí si treba vždy ctiť, vážiť a aj vďaka nim v sebe prechovávať pocit hrdosti, že žijeme práve tu na Slovenku a v našich Zlatých Moravciach.

Ľubomíra Rosinská

VIDEOREPORTÁŽ

FOTOREPORTÁŽ

obed

Súvisiace články

2 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button