Aktuality

Skutočnosti o nemocnici z prvej ruky

poradna

Mestská nemocnica prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce už viac ako 100 rokov poskytuje dostupnú zdravotnú starostlivosť občanom mesta Zlaté Moravce, ako aj obyvateľom širšieho regiónu. Nakoľko v poslednej dobe je okolo nemocnice veľa mediálneho rozruchu, požiadali sme jej riaditeľa JUDr. Ing. Martin Cimráka o nasledujúci rozhovor. 

Ako sa na funkciu riaditeľa nemocnice v Zlatých Moravciach môže dostať mladý právnik z Nitry? Kto Vás vybral?

“Funkcia mi bola ponúknutá p. primátorom, nakoľko mal možnosť si ma odskúšať počas tých dvoch rokov, čo som pre nemocnicu robil advokáta. Pravdepodobne usúdil, že mi môže dôverovať a že nemocnicu zachránim, pričom sa nebudem báť robiť aj nepopulárne kroky. V tomto smere s ním musím súhlasiť. Nízky vek je v tomto prípade skôr výhodou, keďže nemusím brať ohľad na rôzne záujmy a skupinky na úkor nemocnice. Zároveň mám znalosti a skúsenosti tak z ekonomického ako aj právnického prostredia, čo je pre riaditeľa v dnešnom prostredí oveľa výhodnejšie.”

V poslednej dobe ste sa podujali riešiť krízovú situáciu v nemocnici aj prostredníctvom znižovania platov alebo prepúšťaním. Sú tieto kroky nevyhnutné?

“Nemocnica si v súčasnosti žije nad pomery, čo je spôsobené jednak samotným nastavením zdravotníctva na Slovensku, vysokými mzdovými nákladmi, ako aj neefektívnym energetickým hospodárstvom. Od septembra 2013, kedy som bol poverený riadením nemocnice, som sa pokúšal nájsť iné rezervy v oblasti nákladov, čo sa aj sčasti podarilo. Napriek tomu však mesačne vzniká nový dlh na liekoch a energiách. Preto som pristúpil k zrušeniu nadbytočných miest a u sestier k redukcii platov o 10%. Sú to nepopulárne opatrenia a nerobím ich rád, ale je potrebné ich urobiť pre záchranu nemocnice. Sám by som si neskôr vyčítal, keby som len nečinne čakal na zázrak, ktorý viem že nepríde, pričom by to mohlo mať oveľa horší následok ako súčasné opatrenia.”

Je pravdou, že sestrám sa znižuje plat, aby ste ho mohli lekárom zvýšiť?

“Samozrejme, že to nie je pravda. Lekárom sa plat zvyšuje zo zákona, ktorým som ako riaditeľ nemocnice viazaný. Prostriedky na toto zvýšenie som ale našiel prostredníctvom vyrokovania lepších podmienok od zdravotných poisťovní. K znižovaniu platov a k prepúšťaniu by došlo tak či tak. Pre porovnania treba ušetriť mesačne cca 20 tis. Eur a nárast platov všetkých lekárov znamenal zvýšenie platov o cca 4,5 tis. Eur. Aj tu je vidieť, že úspory treba v oveľa väčšej miere, a že zvýšenie platov lekárov na to nemá vplyv.”

Aké má nemocnica v súčasnosti dlhy? 

“Nemocnica má v súčasnosti dlh pred splatnosťou a po splatnosti v celkovej sume cca 1,2 mil. Eur. Aby sa tento dlh nezvyšoval je potrebné pristúpiť k spomenutým úsporným opatreniam. Usporené prostriedky nebudú  určené na splácanie dlhu, ale iba na bežné každomesačné výdavky.”

Ovplyvňujú dlhy nemocnice resp. avizované úsporné opatrenia kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti ?

“Verím, že v nemocnici sú profesionáli, ktorí jej v nejednom prípade obetovali celý profesionálny život, a preto som presvedčený a urobím všetko preto, aby sa problémy nemocnice pacienta nedotkli. Nemocnica sa dlhodobo umiestňuje v rebríčkoch spokojnosti pacientov na popredných miestach v rámci Nitrianskeho kraja ako aj celého Slovenska, čo sa budeme snažiť udržať.”

Riešite nejako aj nezrovnalosti v účtovníctve, ktoré po sebe zanechal bývalý riaditeľ?

Samozrejme, trestné oznámenie je na polícii evidované od septembra 2013 a pred Vianocami som po skončení vnútorných kontrol zaslal na políciu dokumenty, aby mohlo vyšetrovanie plynule prebiehať, aby bol zistený vinník a aby bola nahradená škoda. Doteraz som však zo strany polície nebol požiadaný o spoluprácu.”

Opýtam sa trochu otvorene; má nemocnica v Zlatých Moravciach šancu na záchranu a nehrozí jej zrušenie ?

“Nemocnica nepotrebuje zachraňovať, potrebuje len stabilitu a aby nebola predmetom politických hier alebo ako nejaká trafika, kde sa po voľbách dosadí vyslúžilý straník. V prípade, ak manažment, či už súčasný alebo budúci bude postupovať profesionálne, nie je dôvod uvažovať o zrušení nemocnice. Samozrejme je potrebné, aby si aj mesto Zlaté Moravce, resp. poslanci Mestského zastupiteľstva určili priority. Nie je v mojej povahe sa sťažovať, a preto pracujem za podmienok, aké mám a nelamentujem. Nedá mi však podotknúť, že mestská nemocnica s 200 zamestnancami má o 40 tis. Eur nižší príspevok od mesta ako záhradnícke služby s 19. zamestnancami. “

Aké sú Vaše ďalšie plány v nemocnici ?

“Po dokončení úsporných opatrení sa budem sústrediť na rokovania s poisťovňami tak, aby mohlo prísť k ďalšiemu nárastu príjmov. Zároveň plánujem otvoriť novú kardiologickú ambulanciu, ktorá zlepší dostupnosť tohto druhu starostlivosti v zlatomoraveckom regióne. Naďalej budeme pracovať aj na malých vylepšeniach, ktoré uľahčia prácu zamestnancom a ponúknu pacientom vyšší štandard.”

Ľ. Rosinská


obed

Súvisiace články

4 Komentárov

    1. Odpoviem si sam: Nestratili sa, len v Opere sa mi nezobrazia. Na IEE ich vidno. Mam nieco zle nastavene? Dakujem za kazdu radu.

    1. Odpoviem si sam: Nestratili sa, len v Opere sa mi nezobrazia. Na IEE ich vidno. Mam nieco zle nastavene? Dakujem za kazdu radu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button