Aktuality

Aj vína majú svojich šampiónov

poradna

Výroba a pitie vína sú staré ako ľudstvo samo. Pre svoj opojný účinok a blahodarné účinky na naše zdravie je dôležitou súčasťou našich životov už oddávna.

Zlatomoravecký vinohradnícky spolok na prejav úcty k tomuto „Božskému“ nápoju zorganizoval 12. apríla 2014 v Klube odborov 9. ročník výstavy vín spojenej s ich hodnotením a príjemným posedením. Pre zlatomoraveckých vinohradníkov bol tento ročník o niečo výnimočnejší, pretože s nultým ročníkom sa toto tradičné stretnutie konalo jubilejný desiatykrát.

Počas slávnostného príhovoru predsedu domáceho vinohradníckeho spolku Jozefa Valenta k pozvaným hosťom a zúčastneným, ktorými boli primátor Peter Lednár, predsedovia partnerských vinohradníckych spolkov, predsedovia a členovia degustačných komisií, sponzori akcie, reklamní partneri, členovia organizačného výboru a členovia Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku, zaznelo veľké srdečné poďakovanie a zároveň blahoželanie k získaniu ocenení jednotlivým vystavovateľom.

Vinohradníckemu spolku sa v tomto roku podarilo zozbierať rekordný počet vzoriek – 228, z toho 175 bielych vín, 35 červených a 18 ružových. Bolo udelených 13 zlatých medailí, 58 strieborných a 110 bronzových.

Najlepšie vína boli vyhodnotené za šampiónov a toto ocenenie si zaslúžene hrdo odniesli páni:

  • Marián Čajkovič – Winery, Vráble za Ruladské šedé – Šampión bielych vín, za Cabernet sauvignon – Šampión červených vín
  • Marián Gyepes – H2G, s.r.o., Čierne Kľačany za Cabernet sauvignon – Šampión ružových vín

Vzorky hodnotilo 5 degustačných komisií, ktoré boli zložené z piatich členov a predsedovia jednotlivých komisií aritmeticky spočítavali body. To znamená, že najvyššie a najnižšie bodové hodnotenie sa rušilo a priemer sa vypočítaval zo zvyšných troch. Podľa Jozefa Valenta bol prístup k degustácii a následnom hodnotení odbornými komisiami stopercentne zodpovedný.

„Chcem vyjadriť veľkú úctu voči tomuto kolektívu. Stretávame sa pravidelne aj tu, aj na ulici. Som veľmi rád, ak sa na seba aspoň usmejeme alebo si podáme ruku a vzájomne sa spýtame, ako sa máme. Vždy dúfam, že sa máte dobre a ja vám to aj skutočne želám. Zároveň si prajem, aby sme tento život, ktorý žijeme, žili šťastne, napĺňali ho takou činnosťou, ako je záhradkárčenie a vinohradníctvo. Vo víne je pravda, takže si treba vypiť, hľadať tú pravdu a pokojne žiť ďalej svojím životom. Moje želanie a prianie všetkým je, aby sme takto pokope držali aj naďalej,“ zazneli priateľské slová primátora Petra Lednára na adresu všetkých zúčastnených vinohradníkov.

„Víno je medzi nápojmi najušľachtilejšie, medzi liekmi najchutnejšie a medzi pokrmami najpríjemnejšie.“ (Plutarchos)

Za redakciu Tekovských novín a webového portálu zlatemoravce.info Vám z celej duše prajem veľa zdaru, radosti z plodov Vašej práce, nech sa kruh milovníkov vínnej révy a vínka naďalej len rozrastá, aby sa vďaka láske k tejto záľube spojilo čo najviac srdečných ľudí a vzniklo čo najviac ozajstných priateľstiev.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button