AktualityKultúraVideo

Jarmok 2014

poradna

Máme za sebou ďalšiu skvelú akciu, ktorá nám rozprúdila krv v žilách a pri ktorej sme znovu aspoň načas zabudli na každodenné problémy a starosti. Centrum mesta ožilo v každom smere. Bohatý výber rôznych potravinových špecialít vo forme pečených, varených, smažených a voňavých jedál, polotovarov, rôznych výrobkov, sladkých a slaných maškŕt, hračiek, balónov, kožušín, odevov, kožených výrobkov, drevených, keramických a iných doplnkov do domácností, množstvo remeselníckych stánkov, kolotoče, jazdenie na koňoch, rôzne živé atrakcie spojené s umením a kultúrny program na Námestí A. Hlinku, to všetko urobilo tohtoročný Zlatomoravecký jarmok nezabudnuteľným.

Už po tretíkrát sa toto veľkolepé podujatie konalo súčasne s hodami – 26. a 27. septembra 2014, ktoré naše mesto slávi v dni, keď sa v kalendári objaví meno Michal.

Jarmočné dni sa spustili slávnostným ceremoniálom, počas ktorého bol primátorovi mesta darovaný obraz budovy Mestského strediska kultúry a športu (bývalý kaštiel rodu Migazziovcov). Autorom olejomaľby, ktorú primátor Peter Lednár následne venoval MSKŠ do sobášnej sály, je maliar Marián Lavo. Jeho umelecké diela pozná veľa Moravčanov. Pán Lavo maľuje už od detstva a svoj koníček dopĺňa o prácu s drevom. Jeho obrazy zachytávajú prežitú skutočnosť a sú blízke impresionistickému prejavu. Prírodné scenérie, budovy, život miest, moderné akty a portréty… maľuje to, čo prežije, spozná a čo mu prirastie svojou originalitou a krásou k srdcu.

To, že je holub symbolom mieru a pokoja, vieme všetci. Ale viete, že je aj symbolom nádeje, čistoty, jemnosti, láskavosti a prístupnosti?! Vďaka miestnym holubárom, Alexandrovi Kacianovi, Albínovi Holosovi a Ľudovítovi Hornému, bolo na znak nádeje v lepší život nás všetkých, vypustených niekoľko desiatok holubov.

Kultúrny program, ktorým nás sprevádzal Lukáš Wimix Belica a pri ktorom sa pozastavilo, pookrialo a zabavilo najmenej tritisíc ľudí, bol zostavený zo všetkých žánrov. Popri ňom dievčatá v ľudových krojoch rozdávali medzi ľuďmi po domácky napečené vynikajúce kysnuté koláče od našich kuchárok zo základných a materských škôl.

Najväčší úspech meraný počtom prítomných divákov a ich prejavmi zožali dvaja interpreti Adam Ďurica a Branči Kováč – Vec. Preplnené Námestie A. Hlinku hromadne burácalo, tancovalo, spievalo a zabávalo sa takmer do polnoci.

Okrem nich nás počas týchto dvoch dní tešili: tanečná skupina Old School Brothers a Bruise, detské folklórne súbory Street Lup a Lupienok z Chyzeroviec, Zlatňanka s ľudovou hudbou Zuškáčik z Tlmáč, Spevácko-heligonkárske duo Romanka a Lukáš, tanečné súbory z Centra voľného času a Základnej umeleckej školy, spevácky súbor Babička, folklórne súbory INOVEC, Kolovrátok z Prílep, Kamenec z Machuliniec, Drieňovanka z Obýc, Gizka Oňová známa z televíznych obrazoviek, kapely REVOLÚCIA, FREEKIES a ZPODORECHA.

„Je málo takých výnimočných príležitostí, kedy sa môžem stretnúť s toľkými ľuďmi naraz a keď vidím a počujem prejavy spokojnosti a veľakrát neskrývaného nadšenia a vďačnosti za podobné akcie a všetko, čo sa nám spoločne podarilo v tomto meste za posledné roky vytvoriť,“

zaznelo úvodom príhovoru Petra Lednára.

„Preto mi dovoľte, aby som srdečne poďakoval v prvom rade všetkým, ktorí sa skrývajú za prípravou nielen tohtoročného jarmoku, ale aj minuloročných osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o našom meste, rockových festivalov, privítania Vianočného Coca-Cola kamiónu, medzinárodných dní detí, dní matiek, žien, a rôznych ďalších podujatí a akcií, vďaka ktorým naše mesto začalo konečne žiť.

Moje úprimné a obrovské poďakovanie patrí nielen zamestnancom Mestského úradu a mestským podnikom, ale aj rôznym organizáciám, združeniam, inštitúciám, podnikateľom, firmám, jednotlivcom a predovšetkým Vám, čo ste prišli. Pretože len Vaša účasť a radosť z pekne strávených chvíľ, je najväčším ocenením snahy toľkých ľudí dobrej vôle.

Veľmi rád by som spomenul náš webový portál zlatemoravce info, ktorým sa po prvýkrát s mojim príchodom otvorili brány komunikácie o dianí v meste Zlaté Moravce v širokom spektre a vďaka ktorému sa môžete vrátiť k jednotlivým udalostiam spätne vo video-reportážach a článkoch nielen vo svojich spomienkach. Práve naše INFO dáva do pozornosti širokej verejnosti skutočný obraz o tom, čo spoločne dokážeme vytvoriť.

Osobne som nesmierne hrdý na to, že som primátorom Zlatých Moraviec práve v tomto období, že som Vašu dôveru pred štyrmi rokmi dostal a vážim si všetko, čo mi Boh doprial. Vo všetkom dobrom sa snažím nachádzať príležitosť a byť za ňu neskutočne vďačný. Aj to zlé, ktoré je súčasťou života každého jedného z nás, je pre mňa výzvou, ponaučením, skúškou a dáva mi silu konať, pomáhať, odpúšťať a žiť ďalej, ako najlepšie viem.“

Myslím, že budem hovoriť z duše všetkým, ktorí tohtoročný jarmok navštívili a ktorí si v ňom na potešenie našli to svoje… Budeme veľmi radi, ak sa spoločne pri takýchto príležitostiach za minimálne rovnakých a lepších podmienok budeme môcť stretávať aj naďalej, pretože s nimi sa nám všetkým žije oveľa ľahšie a krajšie. Aj zábava je súčasťou našich životov a bez nej by nám na tomto svete bolo veľmi smutno.

Ľubomíra Rosinská

facebook
facebook


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button