Aktuality

Svetový deň srdca 2014

poradna

Svetový deň srdca, založený Svetovou federáciou srdca, informuje ľudí po celom svete, že kardiovaskulárne ochorenia (KVO), ku ktorým patrí tak ochorenie srdca, ako aj cievna mozgová príhoda, sú jednou z najčastejších príčin úmrtia. Takmer 17,3 miliónov ľudí každoročne umiera na toto ochorenie. Zdôrazňuje fakt, že prevenciou je možné predísť KVO.

Mottom tohtoročného Svetového dňa srdca je: „Zdravý život v zdravom prostredí.“

Kardiovaskulárne ochorenia, ku ktorým patria ochorenia srdca a cievne mozgové príhody, sa týkajú ľudí každej vekovej kategórie a všetkých skupín obyvateľstva vrátane žien a detí. 80 % z nich sa vyskytuje v krajinách s nízkou a strednou ekonomickou úrovňou, čím sa stávajú hlavnou príčinou smrti na svete. Veľký počet týchto úmrtí je predčasný a dochádza k nim pred dovŕšením 70 roku života, o život prichádzajú ľudia v najproduktívnejšom veku, čo môže mať zničujúci finančný a emocionálny dosah na rodiny.

Cieľom Svetového dňa srdca je vzdelávať ľudí, aby vedeli, že znížením rizikových faktorov, ako je fajčenie, nezdravé stravovanie a nízka telesná aktivita, môžu z 80 % predchádzať predčasnému úmrtiu spôsobenému srdcovým ochorením a cievnou mozgovou príhodou.

Ak Vám nie je ľahostajné Vaše zdravie, zvážte aký deficit v tejto oblasti máte a čo všetko o sebe neviete. Poradenské centrum podpory zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre v spolupráci s Mestským úradom Zlaté Moravce pripravilo pre občanov mesta Zlaté Moravce akciu s názvom „DEŇ SRDCA“, v rámci ktorej sa budú vyšetrovať základné rizikové faktory srdcovo – cievnych chorôb.

Akcia sa uskutoční v stredu 24. septembra v čase od 8.30 do 13.00 h.

Meracie miesto Poradne zdravia bude zriadené v zasadačke MsÚ, kde si môžete dať spraviť nasledovné vyšetrenia:

● stanovenie hladiny celkového cholesterolu z kapilárnej krvi

● meranie krvného tlaku

● stanovenie stupňa závislosti na nikotíne u fajčiarov prístrojom Smokerlyzer

● odborné poradenstvo v prípade konkrétnych zdravotných ťažkostí

● poskytnutie zdravotno – edukačných materiálov


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button