AktualityKultúra

Ďalšia zaujímavá beseda v Zlatých Moravciach

poradna

Mestská knižnica v Zlatých Moravciach privítala 23. októbra na svojej pôde spisovateľa a scenáristu Jozefa Heribana, prozaičku, prekladateľku umeleckej a odbornej literatúry Vladimíru Komorovskú a historika, publicistu a spisovateľa Milana Augustína. Beseda spojená s predajom kníh a autogramiádou sa v dopoludňajších hodinách konala so študentmi Obchodnej akadémie (2.A, 2. B, bilingvisti) a v popoludňajších hodinách prebiehalo literárne stretnutie určené pre širokú verejnosť.

Hostí privítala a študentom predstavila vedúca knižnice Anna Šútorová, ktorá im následne odovzdala slovo. To prvé patrilo Jozefovi Heribanovi, ktorý aj v mene kolegov prejavil radosť z tohto nanajvýš príjemného štvrtkového stretnutia.

Vďaka nemu sme sa dozvedeli, že všetci traja sú členovia Slovenského centra PEN, ktoré je súčasťou veľkej siete spisovateľských organizácií. International PEN je celosvetové združenie spisovateľov založené v roku 1921. Je to najstaršia svetová organizácia na ochranu ľudských práv, ochranu slobody slova, ktorá propaguje priateľstvo a intelektuálnu spoluprácu medzi všetkými spisovateľmi bez ohľadu na to, kde žijú. Jedná ako veľký hlas na podporu prenasledovaných a väznených spisovateľov.

Tvorba prítomných hostí, široký záber záujmov, práce a tém, ktoré boli počas vyše hodinovej besedy otvorené, vytvorili priestor pre diskusiu, kde dostali študenti príležitosť položiť svoje zvedavé otázky. Každá z nich bola usmievavými a široko rozhľadenými hosťami zodpovedaná k úplnej spokojnosti. Na záver stretnutia odovzdali študenti hosťom milú pozornosť v podobe kvetu a poďakovali za návštevu. Všetci svorne odchádzali späť do školy bohatší nielen o nové poznatky, informácie, ale aj pocity, ktoré beseda so sebou priniesla.

Jozef Heriban – študoval na Konzervatóriu v Bratislave hru na akordeón a na pozaunu. Pokračoval v štúdiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Počas štúdia hral v orchestri folklórneho súboru Lúčnica. V súčasnosti externe prednáša na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave a venuje sa literatúre. Je autorom niekoľkých scenárov: Utekajme, už ide!, Južná pošta, Dávajte si pozor! a seriálu televíznych grotesiek Bud Bindi, ktorý tiež režíroval. Je tiež autorom próz: Niekto na mňa stále píska, Intimita vlkov, Posadnutosť, Ružový trojuholník, Schovaný, neschovaný, idem a Prelet sťahovavých vtákov.

Vladimíra Komorovská – študovala na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Po skončení štúdia pracovala ako redaktorka v časopise Závislosť, súčasne externe spolupracovala s viacerými redakciami slovenských periodík. Aktuálne sa venuje prekladu umeleckej a odbornej literatúry, Vydala tri prozaické publikácie: Všivavé osudy, Papendeklová idylka, Bonvivánske chiaroscuro.

Milan Augustín – študoval na Baníckej škole v Banskej Štiavnici, neskôr študoval estetiku a vedy o umení na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Maliarstvo študoval súkromne a svoju tvorbu predstavil na niekoľkých samostatných výstavách. Doposiaľ napísal a vydal viac ako 20 kníh od literárnych esejí cez literatúru faktu až po historické romány.

M. Petrovičová

Informácie poskytla Anna Šútorová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button