AktualityDenné centrum

Viete, o čom je svetový deň bielej palice?

poradna

Nevidiaca figurantka a reakcie vodičov v Zlatých Moravciach

„Zastavme slepotu, ktorej sa dalo predísť!“ Tak znelo hlavné motto Svetového dňa zraku, ktorý prináležal 9. októbru. Svetové štatistiky odhaľujú smutnú skutočnosť, že väčšina ľudí, ktorí skončia ako nevidiaci, nemuseli o zrak vôbec prísť. Podľa informácií až 80 – tim percentám ochorení, ktoré pripravia ľudí o zrak, je možné predísť vďaka prístupu k primeranej zdravotnej starostlivosti a vhodnej výžive.

S týmto dňom úzko súvisí 15. október – Svetový deň bielej palice. Je to deň, kedy si pripomíname význam a dôležitosť tejto pomôcky pre nevidiacich ľudí. Z príležitosti tohto dňa pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR už 5. ročník dopravno – výchovnej akcie Dňa bielej palice.

Akcia sa konala na celom území Slovenska (49 miest na 65 priechodoch).

Jedným z miest boli aj Zlaté Moravce, kde si reakcie vodičov na bielu palicu odskúšali členky zlatomoraveckej Základnej organizácie č. 7, ktorej predsedníčkou je Matilda Zemanová. V dopoludňajších hodinách sa tak miestom akcie stal priechod pre chodcov na Hviezdoslavovej ulici (pri dolnom kostole), kde úlohu figurantky zohrala nevidiaca Denisa Buzmová v doprovode Ireny Rebekovej a slabozraká Marta Končálová. Koordinátorkou akcie, ako aj štatistkou a teda zapisovateľkou, bola pani Zemanová, ktorá počas dvoch hodín trvania akcie zaznamenávala štatistiku vozidiel, ktoré figurantke zastavili a naopak tých, čo bielu palicu ignorovali a nezastavili.

Z dvojhodinovej akcie mala figurantka na sebe pri prechádzaní cez priechod  jednu hodinu reflexnú vestu.

Dopravno-výchovnej akcie sa aktívne zúčastnila policajná hliadka (Nitra), ktorá stála do 150 m od priechodu pre chodcov a zastavovala prioritne autá, ktoré nedali prednosť nevidiacemu chodcovi s upovedomením vodiča o priestupku. Úlohou informátorky ÚNSS – Heleny Sakmanovej bolo odovzdanie informačného letáku vodičovi s upozornením na prebiehajúcu akciu a jej význam. Vzhľadom na výchovný charakter akcie nebola v ten deň vodičom udelená pokuta. Pri zastavení auta policajnou hliadkou, ktoré dalo figurantovi prednosť, nasledovalo poďakovanie za zvyšovanie bezpečnosti na ceste.

Výsledky štatistiky v ZM:

– figurantka s použitím reflexnej vesty: 102 áut zastavilo, 6 nezastavilo

– figurantka bez reflexnej vesty: 88 áut zastavilo, 10 nezastavilo

Z toho vyplýva, že z celkového počtu 206 áut, počas celej akcie dalo nevidiacej prednosť 190 áut a 16 vodičov bielu palicu ignorovalo.

Podľa informácií uvedených na internetovej stránke  HYPERLINK “http://www.unss.sk/”www.unss.sk z výsledkov celoslovenskej akcie vyplýva, že nevidiacim chodcom s bielou palicou nezastavilo 14,71 % áut. Najmenej zodpovední vodiči sú podľa výsledkov v Banskobystrickom a naopak najzodpovednejší v Nitrianskom kraji.

Je dôležité dať do popredia fakt, že zákon vymedzuje osoby, ktoré používajú bielu palicu, ako tie, voči ktorým je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť. Aj človek so zrakovým postihnutím, používateľ bielej palice, je však chodcom, účastníkom cestnej premávky s rovnakými povinnosťami ako ostatní chodci.

M. Petrovičová

Informácie poskytla Matilda Zemanová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button