AktualitySamospráva

Milí priatelia!

poradna

Dovoľte mi, aby som sa Vám prihovoril nielen z pozície primátora mesta Zlaté Moravce, ale predovšetkým ako človek, ktorý štyri roky s Vami zdieľa Vaše radosti, starosti i problémy.

Pred štyrmi rokmi som sa vďaka Vám stal primátorom mesta Zlaté Moravce.

O pár dní si znovu spomedzi seba zvolíte osobnosť, ktorej najviac dôverujete, s vierou v krajšie zajtrajšky.

Mnohí z Vás sú ovplyvnení rôznymi zavádzajúcimi informáciami, ktorým sa, bohužiaľ, zabrániť nedá. Rovnako sa nemôžem brániť voči každému obvineniu verejne, aby som čo najväčšiemu počtu ľudí vysvetľoval, prečo sa určité veci dejú, ako sa problém rieši a ako sa vyriešil, kde, čo a z akého dôvodu zlyhalo, alebo funguje. Som presvedčený, že z hľadiska informovanosti občanov som urobil maximum za daných okolností.

Bol by som rád, aby si všetci spomenuli, čo malo naše mesto pred mojím nástupom. Tekovské, čiernobiele noviny a o našom meste ste sa dozvedeli len útržkovite a veľmi zriedka. Náš webový informačný blog zlatemoravce.info dnes poznajú všetci a som veľmi rád, že našu ústretovosť si pochvaľujú všetky médiá. Hoci nie som veľakrát stotožnený s novinárskymi výstupmi, som spokojný, ak ma nikto z novinárov a redaktorov neobviňuje, že nespolupracujem. A toto sa mojím nástupom zmenilo od základov.

Viete, keď som sa pred rokmi uchádzal o post primátora, moje predstavy boli iné. Aj keď som presne vedel, čo chcem zmeniť, mnohé moje predsavzatia sa pod vplyvom rôznych faktorov ukázali ako vzdušné zámky a moje sny ako naivný ružový svet. Zistil som, že veľa z mojich cieľov sa nedá dosiahnuť okamžite a že je potrebné zdolať neskutočne veľa prekážok, ako sú zákony, politika vládnucej strany, spolupráca s mestským zastupiteľstvom, neprajníci, ľudská závisť, nevedomosť, až po nedôveryhodnosť ľudí mimo mňa a bohužiaľ, aj okolo mňa.

Aj ja som videl, ako sa okolité obce vďaka financiám z eurofondov rozrastajú, ako v nich pribúdajú parčíky, chodníky, cesty, ako sa rekonštruujú budovy, stavajú nové bytové domy a upravujú námestia. Aj mojou túžbou bolo dobehnúť zameškaný vlak a vyrovnať sa iným mestečkám, zmodernizovať, zútulniť a skultúrniť prostredie, ktoré je nášmu srdcu také blízke. A hoci som počas môjho primátorovania kládol dôraz na vypracovávanie projektov a podávanie žiadostí na výzvy EÚ, nebolo možné urobiť v tomto meste zázraky z príležitostí, ktoré sa v posledných rokoch naskytli. Tých výziev bolo veľmi málo a do všetkých, kde sme spĺňali podmienky, sme sa aktívne zapojili.

Viem, že sa budem opakovať a že nepostačí dôvod, ktorý na ospravedlnenie mám. Ale nedá mi nespomenúť okolnosti, do ktorých som ako primátor zo dňa na deň vhupol. Po celé obdobie predo mnou, keď naše mesto mohlo rásť, sa o projekty neuchádzalo. Pretože sme osem rokov pred mojím nástupom nemali hlavného kontrolóra, nebol schválený záverečný účet a pre nezhody vedenia Mesta sa nekonali, alebo neskončili, zasadnutia Mestského zastupiteľstva v prospech ľudí, ale jednotlivcov. Aj počas môjho „kraľovania“ sa deje to isté, ale ani raz sa nestalo, že by som zasadnutie viedol tak emotívne, aby sme skončili skôr, ako je potrebné a aby niekto nedostal svoj priestor na vyjadrenie a na svoj názor. Naopak, zvolával som stretnutia s poslancami aj mimo zastupiteľstiev a po celý čas bolo v mojom záujme viesť toto mesto spoločnými silami.

Po celý čas som ponúkal alternatívy, ktorými by sa dalo dopracovať k zmenám. Ale v ľuďoch, ktorí o tomto meste rozhodujú, je zakorenenej toľko nedôvery, strachu a pochybností, že odstrániť tieto predsudky je možné iba vtedy, ak ich ďalšie nové rozhodnutia nebudú ovplyvňované minulosťou, ktorú už nikdy nezmenia.

Minulosť je dobrá na poučenie a pokiaľ v nej príliš dlho zostaneme, stávame sa navždy jej zajatcami. Nie som dokonalý človek bez chýb. Aj ja som urobil v živote zopár prešľapov a viem, že ak niekto nedokáže žiť tu a teraz, priznať si vinu a hľadať riešenia v prospech širšieho spoločenstva s pohľadom do budúcna, že sa ďalej nikdy neposunie a taký človek veľa nepomôže.

Som záhradkár. Celý môj život venujem matke prírode, ktorej načúvam a rozumiem. Moja duša a celá moja bytosť je spojená s prírodou do takej miery, že mojím najväčším potešením je krása prostredia, v ktorom žijem. A to by som chcel dopriať celým Zlatým Moravciam. Upravené a krásne prostredie, ktoré je balzamom na dušu a dobytím energie, ktorá nás posúva vpred.

Veľa ľudí poukazuje na môj vek, ako moju slabinu. Osobne ho považujem za svoju obrovskú devízu. Práca voleného funkcionára, zvlásť v našom meste, vyžaduje neskutočný nadhľad, trpezlivosť, všeobecnú rozhľadenosť, počúvanie ľudí a životné skúsenosti z bežného života s pribúdajúcimi rôčkami, s vedením firmy a samosprávy, ktorá je veľmi špecifická na riadenie a prácu s ľuďmi. Vyžaduje pevné základy v rodinnom zázemí a rovnako skúsenosti s manuálnou prácou, vďaka ktorej mám svoje zdravie v dobrej kondícii a viem pochopiť ľudí, ktorí sa živia ťažkou prácou svojich rúk.

Primátor, ktorý má byť zodpovedným zástupcom občanov všetkých vekových kategórií, musí vedieť čo je to pokora, láska v srdci, odpustenie, povznesenie sa nad problém
s toleranciou, so schopnosťou kompromisov, s pochopením starších i mladých. Vo svojom živote som toho veľa prežil. Život ma naučil vážiť si všetkých ľudí a všetko, čo mám. Veriť v to, čo chcem, vždy, za akýchkoľvek okolností. Naučil som sa, že nikdy nesmieme podľahnúť nepriaznivým okolnostiam a nedať sa nimi stiahnuť ku dnu, keď sa o to druhí pokúšajú a uveriť im, že sme to nezvládli.

Je potrebné pozbierať všetku svoju silu, hrdo vztýčiť hlavu, usmiať sa aj na nepriateľa a ísť cestou, ktorou nás vedú naše pocity. Kandidujem za primátora mesta Zlaté Moravce, pretože chcem pokračovať v začatej práci. Štyri roky sú veľmi málo na to, aby som aspoň sčasti dokončil všetko, na čom som so svojimi ľuďmi začal pracovať, aby sa nám spoločne podarilo toto mesto zmeniť od základov ku spokojnosti všetkých. Je tu veľa práce a budem si Vašu dôveru veľmi vážiť, ak ju do mňa znovu vložíte.

Počas štyroch rokov som bol pri Vás stále. Prežívam s Vami veľa krásnych chvíľ. Ako jediný počúvam, čo Vás trápi, ako žijete, teším sa z Vašich úspechov a som smutný, keď ste sklamaní. Iba ja viem, koľko je medzi Vami aktívnych a šikovných ľudí a čo potrebujete. Poznám Vás ako nikto z kandidátov.

Ja nie som sám. Sme tím ľudí, na ktorých som hrdý a ktorým budem navždy vďačný, že ich mám.

Verím v Boha a neverím v náhody. Pre niečo mi doprial byť primátorom a som si istý, že s jeho pomocou a Vašou podporou splním moje najväčšie životné poslanie.

Váš primátor

podpis


Peter Lednár  o meste Zlaté Moravce

 vo formáte PDF

peterlednar


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button