AktualityŠkoly

Novodobé technológie, ako riziko, číhajúce na naše deti

poradna

Nástrahy, ktoré so sebou prináša moderná doba, prioritne útočia na vekovú skupinu najmenších detí a tínedžerov. V tomto prípade je vždy na mieste osveta, ktorá plní úlohu akéhosi zdvihnutého, upozorňujúceho prsta.

V pondelok 10. novembra sa v divadelnej sále MSKŠ uskutočnil interaktívny workshop pre žiakov 1. až 6. ročníkov základných škôl (ZŠ Robotnícka, ZŠ sv. Don Bosca, ZŠ Pribinova). Za organizáciou akcie sa ukrývala spolupráca Materského centra MAMI – OÁZA a Mesta Zlaté Moravce. Zameranie workshopu bolo smerované na ochranu detí pred rizikami, ktoré prináša používanie mobilných telefónov, nová technológia a samotný internet. Viedol ho Zdenko Slavík, projektový manažér a neskôr popoludní Miroslav Drobný z Občianskeho združenia eSlovensko a autor známeho projektu OVCE.sk.

Deti sa počas celého priebehu stretnutia do diania aktívne zapájali a za odpovede boli obdarované menšími darčekmi alebo knihami. Ich aktivita bola zavŕšená záverečným divadielkom poukazujúcim na hrozby internetu, ktoré si pripravili a odprezentovali dva žiacke tímy. Súčasťou workshopu bolo aj premietanie výpovedných rozprávok poučného charakteru OVCE.sk. Seriál rozprávok donúti nielen deti, ale aj samotných rodičov pouvažovať a zamyslieť sa nad prípadnými, možnými dôsledkami, ktoré prináša závislosť na technológiách umožňujúcich nekontrolovanú komunikáciu. To môže viesť k výraznému ovplyvneniu života detí v kolektíve a spoločnosti.

V náväznosti na predpoludňajšiu akciu sa v popoludňajších hodinách v Závodnom klube odborov konala prednáška s workshopom „DETI V SIETI“, na ktorú boli pozvaní rodičia, učitelia, vychovávatelia a všetci, čo pracujú s deťmi. Bola to skvelá príležitosť dozvedieť sa viac o rizikách číhajúcich na deti a o tom, ako ich naučiť správne používať nové technológie tak, aby im neublížili.

Rodičia, položte si otázku:

  • Aj vaše 2-ročné dieťa vie ovládať smartfón, či tablet?
  • Aj vaše dieťa sa nevie odtrhnúť od počítačovej hry, či rozprávky?
  • Ste si istí, že viete, čo pozerá vaše dieťa na internete?
  • Viete, o čom a ako sa bavia deti s kamarátmi na facebooku?
  • Viete, čo všetko na deti číha na internete, či sociálnych sieťach?

Odpovede na tieto otázky vás donútia zamyslieť sa nad tým, že tomuto problému sa nevyhnete a týka sa každého rodiča. Je potrebné sa k tomuto zisteniu postaviť zodpovedne, pomáhať a deti v tomto smere ako súčasť prevencie usmerňovať.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button