Aktuality

Bežecký pretek o Putovný pohár v Hostiach – Memoriál Michala Jurka a Michala Olejára

poradna

Pred 70. rokmi viedli celým Slovenskom partizánske oddiely spolu s prvou Československou armádou na Slovensku otvorený boj proti nastupujúcim fašistickým okupantom. Do bojov sa svojou pomocou partizánskym jednotkách operujúcich v okolitých horách aktívne zapojili aj obyvatelia obce Hostie, ktorí mali byť nemeckými jednotkami za to plánovane potrestaní. Počas obrany obce prišli o život dvaja partizáni z východného Slovenska Michal Jurko a Michal Olejár.

Po ukončení vojny sa tento osudný deň – 15. január, stal Pamätným dňom obce Hostie a pri tejto príležitosti sa tu každoročne koná Memoriál spojený so športovým podujatím. Keďže je zimné ročné obdobie, zo začiatku to boli preteky na bežkách, ktoré časom vystriedal beh. Tohtoročné, už 70. výročie sme si pripomenuli 18. januára 2015 a jeho súčasťou bola svätá omša, slávnostné položenie vencov k Pamätníku partizána, k hrobu, kde sú títo dvaja hrdinovia pochovaní a súťažný beh o Putovný pohár, ktorého sa zúčastnilo 133 malých i veľkých súťažiacich.

„Verím, že hodnoty slobody, obetovania vlastného života pri záchrane blížnych a odhodlanie brániť svoju vlasť, zostanú aj vďaka Memoriálu Michala Jurku a Michala Olejára trvalým odkazom najmä pre mladú generáciu,“ zaznelo v príhovore starostu obce Hostie Mgr. Petra Štepianského, ktorý v úvode pietnej spomienky privítal poslanca NR SR a okresného predsedu strany SMER – SD, Mgr. Mariána Kéryho, župana NSK Doc. Ing. Milana Belicu, PhD. prednostu Okresného úradu v Zlatých Moravciach Ing. Mareka Illéša, člena predsedníctva Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a predsedu oblastného výboru SZPB v Nitre pplk. v.v. RSDr. Jozefa Havelu, Hildu Tóthovú, Karlu Haringovú, primátorku mesta Zlatých Moraviec a poslankyňu NSK Ing. Serafínu Ostrihoňovú, kolegyne a kolegov, starostov a starostky Požitavského regiónu, predsedu Okresného centra KDH v Zlatých Moravciach Miroslava Kráľa, zástupcov ZO SZPB v Nitre, v Zlatých Moravciach, Topoľčiankach, Skýcove, zástupcov ZO SZPB Vráble a všetkých ostatných účastníkov, hlavne pretekárov.

Srdečne poďakoval prítomným za účasť a jeho osobitné poďakovanie patrilo Základnej organizácii Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – Hostie, dychovej hudbe Hostianka, Základnej organizácii Slovenského zväzu záhradkárov – Hostie, miestnemu spolku Slovenského Červeného kríža – Hostie, Športovému klubu Slovan – Hostie, Športovej komisii pri obecnom zastupiteľstve, poslancom Obecného zastupiteľstva, Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Zlatých Moravciach, Protilietadlovej raketovej brigáde v Nitre, folklórnej skupine Vrštek, rozhodcom dnešného podujatia: Ing. Kocianovi a Ing. Turčanovi, pomocným rozhodcom, všetkým ostatným dobrovoľníkom a sponzorom, ktorí pomáhali pri organizovaní tohto podujatia.

Len spomienky na doby minulé, v ktorých sa ťažko žilo, nám pomôžu chyby z minulosti neopakovať, vážiť si pokoj a mier a žiť tak, aby sa už nikdy to zlé nezopakovalo. V tomto duchu sa nieslo celé podujatie. Príhovor Mariána Kéryho bol zhrnutím minulosti v porovnaní s prítomnosťou, v ktorej sa veľa problémov a situácii opakuje, s upozornením na vojnové konflikty vo svete, dokonca v blízkosti našich hraníc, na Ukrajine. Na margo konfliktov týkajúcich sa Ruska, upozornil na dôležitosť prejavov vďačnosti tejto krajine. „Dnes sa to nenosí, aby sme chválili Ruskú federáciu, ale ja sa za to nehanbím, nehanbia sa za to ani Hosťania, ani celá Slovenská republika a sme vďační hlavne Červenej armáde, ktorá vybojovala, priniesla do našich domov, do našich obcí a miest slobodu,“ vyjadril sa na záver a poprial obci Hostie, okresu Zlaté Moravce, Nitrianskemu samosprávnemu kraju všetko dobré, pokoj, prosperitu a stabilitu celému Slovensku.

Za Slovenský zväz protifašistických bojovníkov sa prítomným prihovoril člen predsedníctva rady a predseda oblastného výboru v Nitre Jozef Havel. Okrem prejavu úctu padlým za našu vlasť a krátkeho návratu do histórie, prejavil vďačnosť poslancom NR, poslancom NSK a zastupiteľstvám obcí, ktoré v súčasnosti pomáhajú pomaly a iste presadzovať myšlienky Slovenského národného povstania znovu do povedomia našich detí a občanov.

„Znak úcty k Vám, k Vášmu boju proti fašizmu, na znak úcty k tomu, ako zachovávate pamiatku na hrdinov SNP, Ústredná rada nášho zväzu rozhodla udeliť obci Hostie Čestné uznanie,“ pán Havel oboznámil zúčastnených o udelení významného ocenenia, ktoré spolu s ďalšími na mieste aj osobne odovzdal. Pri tejto príležitosti a pri príležitosti 70. výročia SNP Nitriansky oblastný výbor udelil Pamätný list predsedovi NSK doc. Ing. Milanovi Belicovi, PhD., Mgr. Martinovi Benčekovi, dychovej hudbe Hostianke, Ing. Jozefovi Kocianovi, Ing. Pavlovi Turčanovi, Pavlíne Magušinovej, obci Vyšný Slavkov, obci Pozdišovce a miestnemu spolku Červeného kríža Hostie. Jánovi Ďuriačovi a Paulíne Magušinovej bolo udelené ocenenie in memoriam.

Pozvanie na toto veľkolepé podujatie prijala aj primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová, ktorá vyzdvihla predovšetkým jej úroveň, šikovných a dobrých ľudí a hlavne ich úžasný zborový spev v sprievode orgánu v Hostianskom kostole, počas slávnostnej svätej omše.

Tohtoročným víťazom behu a majiteľom Putovného pohára Michala Jurka a Michala Olejára pre rok 2015, sa stal Jakub Šiko z Levíc.

Úroveň zorganizovania celej akcie, váženie si tradície, pohostinnosť Hosťanov, ich priateľský a zodpovedný prístup, súdržnosť, vzájomná dobrovoľná pomoc, súlad a zomknutosť, sa podpísali pod spokojnosť prítomných, hojnú účasť hostí a pretekárov, na ktorú chladné zimné počasie nemalo žiadny vplyv ani v tomto 70. ročníku.

Ľubomíra Rosinská

Výsledková listina – Memoriál M. Jurku a M. Olejára 2015

facebook
facebook


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button