Aktuality

Schôdzovanie diabetikov

poradna

Výročná členská schôdza Základnej organizácie Zväzu diabetikov Slovenska v Zlatých Moravciach sa konala piatok 23. januára v jedálni Strednej odbornej školy technickej.

Ešte pred samotným vystúpením detského folklórneho súboru Lupienok z Chyzeroviec, všetkých, vrátane hostí – MUDr. Dagmar Lukačkovej (diabetologická ambulancia – dispenzarizácia a komplexná starostlivosť o diabetikov), zdravotnej sestry Evy Pacalajovej a Mgr. Ľudovíta Andora – privítala predsedníčka Anna Gubová.

„Vážení členovia, vážení hostia, ďalší rok sa skončil a nám prichodí obzrieť sa trochu späť a zhodnotiť činnosť našej organizácie. Členovia výboru sa po celý rok snažili pripravovať pre vás zaujímavé prednášky a akcie, ktoré nám všetkým pomáhajú ľahšie prekonávať úskalia nášho celoživotného ochorenia,“ odzneli slová predsedníčky v rámci predloženia Správy o činnosti organizácie za rok 2014.

V uplynulom roku sa organizácia rozrástla na 114 členov. Pani Anna dúfa, že to ešte nie je konečné číslo, a že ich bude stále pribúdať. Ako sme sa dozvedeli, výbor sa schádzal podľa potreby, pričom rokovania boli vždy vecné a konštruktívne. Všetkým vždy išlo predovšetkým o to, aby sa pre členov pripravili zaujímavé akcie, atraktívne prednášky a aby sa sprostredkovali najnovšie informácie o ochorení a novinkách v liečbe.

O príjemné spestrenie a prekvapenie sa postarala Eva Pacalajová. Pripravila prezentáciu fotografií z minuloročného rekondično – rehabilitačného pobytu, ktorý diabetici absolvovali v Liptovskom Jáne.

V rámci prebiehajúceho programu schôdze odovzdal prítomným pozdrav od Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých hosť Ľudovít Andor, ktorý všetkým zároveň poprial veľa radosti, spokojnosti a šťastia. Jeho slová vzápätí vystriedali slová prednášajúcej Ing. Gabriely Žlebekovej.

Prednáška s názvom Zdravie na tanieri (umenie prijímania potravy a strava pre nové tisícročie) bola doplnená o ochutnávku jedla, ktoré korešponduje s diétou a životným štýlom diabetikov. Pri príprave jedál sa vychádzalo z makrobiotických princípov. Pani Žlebeková objasnila, že makrobiotika, na ktorú sa zameriava, je vlastne príprava jedál, ktoré majú dať človeku dlhovekosť a zdravie. Prítomní si mohli v rámci ochutnávky vybrať z pripravených jedál: ako alternatívu zabíjačkovej kaše azukový prejt, pečenú tekvicu Hokkaido a nátierku (Hokkaido blahodarne pôsobí na slinivku), chlieb kváskový s pohánkou a kváskový z cirokovej múky (bezlepkové), celiatické koláčiky, zdravšia varianta pečených šišiek so špaldovou múkou, kvasená kapusta – pickles (kapusta obsahuje veľa enzýmov, vitamín D, stimuluje tráviaci trakt a zvyšuje imunitu), chrenovú pastu – wasette (chren napomáha tráveniu), či ochucovadlo gomasio zo sézamu natural (má obrovské množstvo minerálnych látok, čím neutralizuje pH našej krvi).

Ako nám prezradila pani Žlebeková už teraz vieme povedať, že v Zlatých Moravciach sa k 1. máju otvorí zdravá jedáleň, ktorá bude niesť názov Zdravíčko Evera (makrobiotické a vegetariánske jedlá) a môžete sa tešiť aj na pripravované kurzy.

Záver výročnej schôdze otvoril možnosti na prebiehanie voľných rozhovorov plných spomienok, otázok, či noviniek, nielen medzi prítomnými členmi organizácie, ale aj v prepojení na pozvaných hostí.

M. Petrovičová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button