AktualityKultúra

Knižnici vládlo umenie slova z príležitosti Vansovej Lomničky

poradna

Priestorom Mestskej knižnice sa 26. marca niesli umelecké slová pri príležitosti usporiadania 48. ročníka Vansovej Lomničky, za ktorým stála okresná organizácia Únie žien Slovenska v Zlatých Moravciach v spolupráci s MSKŠ a Mestom. Jednalo sa o okresnú súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy dievčat i žien, na ktorej všetkých privítala Anna Kiššová.

Celé podujatie sa nieslo v duchu známej slovenskej spisovateľky Terézie Vansovej, ktorá, ako povedala organizátorka a predsedníčka ZO Únie žien v Zlatých Moravciach Anna Kiššová, bojovala za slobodu a emancipáciu žien. Poslaním súťaže nesúcej jej meno je podľa slov Margity Plhalovej (okresná predsedníčka Únie žien v rámci kraja) podpora rozvoja umeleckého prednesu poézie a prózy dievčat i žien na Slovensku, čím sa vytvára priestor na ich umeleckú sebarealizáciu. Zároveň je to pestovanie vzťahu žien k umeleckému slovu tak, ako sa o to celý život snažila práve Terézia Vansová.

Okrem súťažiacich, ktorých sa prihlásilo 15, prítomným svoje umenie slova v rámci programu predviedli žiaci zo Základnej školy na Pribinovej ul. Do sveta bojazlivého paholka a smelého gazdu nás preniesol Filip Tonka z 3.a, Diana Šípošová zo 7.a zaujala Láskou pri coca-cole a Ema Povodová, ktorá chodí do 3.b, predniesla dielo od Valentína Šefčíka s názvom Kukurica. Ako pozornosť si domov odniesli sladké prekvapenie.

Ešte pred prvým súťažným vystúpením bola predstavená trojčlenná porota v zastúpení Kataríny Nociarovej (Školský úrad), Jany Huňadyovej (referát škôl a školských zariadení) a Petra Kereša.

Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách:

V I. kategórii v prednese poézie do 25 rokov pred porotu a prítomných vystúpila Barbora Remenárová, Nikola Brojová, Patrícia Šabíková, Natália Dolníková, Daniela Kováčová, Viktória Kabátová, Lenka Zaťková, Jarmila Solčianska, Petra Cáková. Prednes prózy mala pripravený Kristína Hudecová a Erika Kováčová.

V II. kategórii nad 25 rokov poéziu predniesla Alžbeta Fidesová a Juliana Hlásna. Prózu sme si vypočuli v podaní Anny Kiššovej a Elenn Waltersteinovej, ktorá zaujala vlastnou tvorbou.

Veľkú a úprimnú radosť z prítomnosti a toho, že sa môže započúvať do jednotlivých prednesov, prejavila primátorka Serafína Ostrihoňová. Prítomným predniesla milé, a ako povedala, jej srdcu drahé slová, ktoré boli mottom pri ukončení štúdia školy, ktorú navštevoval jej manžel: „Do lesa nechoď, kto nemáš citu, kto len ničiace snahy máš. Vyhni sa lúkam, lesom, svitu, vyhni sa i nám, si nepriateľ náš.“ Zároveň si pripravila potešujúcu pozornosť – kalendáre, ktoré prítomným rozdávala s úsmevom.

Vypočuť si umenie slova dievčat a žien zo Zlatých Moraviec a okolia prišla aj poslankyňa a programová manažérka MSKŠ Klaudia Ivanovičová.

Počas rozhodovania poroty o postupe do krajského kola, ktoré sa bude konať 9. marca v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre, sa vytvoril časový priestor, počas ktorého sa pri voľných rozhovoroch prítomní občerstvili. Zároveň si mohli prehliadnuť pripravenú malú veľkonočnú výstavku ručných prác, za ktorými sa ukrýva práve zlatomoravecká Únia žien.

Výsledkom zasadnutia poroty bolo celkové zhodnotenie súťaže (výber ukážky, práca s hlasom, prejav a pod.), pričom boli vyslovené tri mená súťažiacich, ktoré postupujú ďalej. Voľba padla na Barboru Remenárovú, ktorá vzhľadom k veku (16 r.) vystúpi v Nitre nesúťažne, Julianu Hlásnu a Annu Kiššovú, ktorým už teraz držíme palce.

Všetky dievčatá a ženy, ktoré vystúpili, obdržali diplom, pričom postupujúce k nemu dostali aj peknú knihu. Gratulujeme a tešíme sa na ďalší, a už 49. ročník Vansovej Lomničky.

M. Petrovičová

facebook
facebook


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button