AktualityPodujatia

Prehliadka a výstava poľovníckych trofejí

poradna

Obvodná poľovnícka komora a Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu pod záštitou predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Doc. Ing. Milana Belicu PhD., usporiadali v poradí už 18. chovateľskú prehliadku poľovníckej sezóny 2014 – 2015, ktorá prebieha od 27. do 30. marca v priestoroch Strednej odbornej školy v Zlatých Moravciach.

Návštevníci si mohli pozrieť 415 vystavených trofejí, z toho 146 jelenej zveri, 34 danielej, 48 muflónej, 149 srnčej a 38 diviačej zveri, dve líščie a jednu jazvečiu. Bolo rozdelených 40 medailí, 8 zlatých, 11 strieborných a 21 bronzových. Obe vystavené líščie trofeje boli ohodnotené medailou zlatou a bronzovou.

Trofeje raticovej zveri boli pozbierané za celú uplynulú minuloročnú sezónu zo všetkých poľovníckych združení okresu, vrátane štátneho podniku Lesy SR – Topoľčianky, ktoré majú najviac poľovných revírov v okrese Zlaté Moravce. Musí tu byť každá jedna trofej, ktorá bola strelená od 1. marca 2014 do 28. februára 2015 okrem tých, ktoré sa odlovili v tomto čase do zahraničia. Aj tie sa však musia doložiť fotografiami a rovnako sú prehliadnuté. Za ulovenú zver si hosť zo zahraničia zaplatí a ak býva v inom štáte, nie je jeho povinnosťou ju doniesť.

Raritou tohtoročnej prehliadky je suverénne najväčší daniel (10 r.), ktorý sa kedy v Topoľčiankach a v zlatomoraveckom okolí strelil. Je to úlovok Petra Korbeľa z Česka, ktorý si ho dal preparovať na Slovensku a keďže to nebolo tak dávno, bolo šťastím, že sa tu táto majestátna trofej nachádzala. Za vyzdvihnutie ďalej stoja: jeleň (11 r.) Milana Jonisa, muflón (7 r.) Mareka Mega a diviak (7 r.) Slavomíra Eliáša.

Aj v tejto sezóne sa zaznamenala prítomnosť niekoľkých kusov našej najväčšej šelmy – medveďa hnedého, sporadicky rysa ostrovida a v hojnom počte mačky divej. V našich lesoch môžeme spozorovať orla krikľavého a ostatných operených dravcov.

„Aj tohtoročná chovateľská prehliadka má okrem reprezentatívnej, aj dôležitú poznávaciu, výchovnú a vzdelávaciu funkciu, najmä vo vzťahu k deťom a mládeži. Veď práve z ich radu vyrastú nasledovníci členov poľovníckych združení – budúci hospodári zlatomoraveckého poľovného regiónu a zapálení strážcovia i ochrancovia poľovnej zveri a tunajšej prekrásnej prírody,“ vyjadril sa okrem iného vo svojom príhovore župan NSK Milan Belica. Všetkým poľovníkom zaprial mnoho radosti a potešenia z dosiahnutých výsledkov v oblasti starostlivosti o zver v uplynulej sezóne a veľa elánu a chuti do práce v nastávajúcej sezóne.

Ľubomíra Rosinská

informácie poskytol Jozef Gregora, zástupca Lesy SR – Topoľčianky

zdroj ostatných informácií: aktuálny Katalóg trofejí – Ing. Milan Garaj PhD.


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button