AktualityHistória

Prejavená úcta osloboditeľom nášho mesta

poradna

„Sedemdesiat rokov uplynulo od oslobodenia nášho mesta. Dosť na ľudský život a tak niet div, že tichučko ako listy, čo na jeseň padajú zo stromov, odchádzajú od nás vzácni ľudia, ktorí v krutých časoch vojny neváhali nasadiť svoje životy proti fašistickému nepriateľovi a celý svoj život venovali boju za to, aby sa tieto hrôzy už nikdy nezopakovali. Bolo namieste venovať túto spomienku všetkým, ktorí sa pričinili o našu slobodu a vzdať im hold,“

zazneli slová Táni Kováčovej úvodom pietnej spomienky na uplynulé udalosti, ktoré navždy zmenili históriu nášho mesta, ako aj celej krajiny.

Dňa 27. marca sme si v Divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu pripomenuli 70. výročie oslobodenia mesta Zlaté Moravce a ukončenie druhej svetovej vojny pre našich obyvateľov, ktorú už tradične zorganizovala Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s Mestom. Spomienky sa zúčastnili pplk. Jevgenij Borisenko z Ruskej ambasády v Bratislave, poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, primátorka mesta Ing. Serafína Ostrihoňová, prednostka Okresného úradu v Zlatých Moravciach Mgr. Zita Koprdová, zástupkyňa primátorky mesta MVDr. Marta Balážová, spisovateľ faktu Milan Zacha Kučera, poslanci Mestského zastupiteľstva, riaditelia mestských podnikov, riaditelia škôl, zamestnanci MsÚ, priami účastníci odboja, pamätníci na doby minulé, deti, mládež, pedagógovia škôl a všetci ostatní, ktorí si prišli pripomenúť túto významnú udalosť nášho mesta.

Pri tejto príležitosti sme si vypočuli rôzne dôležité medzníky dejín Slovenskej republiky prostredníctvom príhovoru Mariána Kéryho, ktorý kládol dôraz na „zverstvá“ páchané na našich obyvateľoch počas I. a II. svetovej vojny. Pripomínal, aké je dôležité nezabúdať na to, čo bolo, aby sa podobné tragédie a bolesť jednotlivcov, ako aj celého národa už nikdy v budúcnosti neopakovali. Vyzdvihol zásluhy vojakov Sovietskej Červenej armády, ktorí výraznejšou mierou prispeli k nastoleniu mieru a pokoja u nás. Preto prejavil veľkú úctu a venoval úprimné poďakovanie za všetkých obyvateľov zlatomoraveckého okresu prítomnému predstaviteľovi Ruskej federácie, s prosbou o odovzdanie vďaky ďalej.

Nielen naše mesto, ale celá Európa a celý svet si v tomto roku pripomína 70. výročie ukončenia Druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo viac ako 200 miliónov ľudí po celom svete. O život prišlo okolo osemdesiat tisíc slovenských vojakov. „Boli to hrozné časy a my nemáme právo zabudnúť na týchto ľudí a na skúšky, ktoré nám táto vojna pripravila,“ vyjadril sa Jevgenij Borisenko v mene Ruskej ambasády a poďakoval za prejavenú úctu, ktorú si ako zástupca svojej krajiny nesmierne váži a prejavil rovnako obrovskú a úprimnú vďačnosť Slovákom, ako aj Zlatomoravčanom, ktorí sa starajú nielen o podobné pietne a spomienkové slávnosti, ale predovšetkým za starostlivosť o hroby padlých ruských vojakov.

Primátorka Serafína Ostrihoňová oboznámila všetkých zúčastnených o konkrétnych faktoch z histórie nášho mesta spred 70. rokov a o samotnom priebehu oslobodenia u nás.

Zaujímavými slovami sa prítomným za Základnú organizáciu Zväzu protifašistických bojovníkov prihovoril jej predseda Ivan Malý. Spomenul mladých ľudí, ktorí radi posedávajú na múriku pri Pomníku partizána a ako len máloktorí z nich vedia, prečo bol vlastne postavený. Práve prostredníctvom takýchto pamätných dní sa im vysvetľuje, aký účel plnia, čo znamenajú a pripomínajú mladším generáciám, že život v mieri, stál veľa obetí. Pripomínajú, že aj tu padali bomby, aj tu Nemci mučili ľudí a vešali ich na stĺpy. Aj odtiaľto boli odvlečení židia do koncentračných táborov a trpel celý okres. Že najväčšie zverstvo sa udialo na Skýcove, ktorý bol vypálený a nad Zlatnom sa zrazili dve lietadlá, ktorého trosky padli na  domy s ľuďmi.

„Toto naše mesto si za 900 rokov svojej existencie užilo veľa krásnych, ale aj smutných dní. Medzi tie významné patrí 28. marec 1945, keď bolo oslobodené od nemeckých okupantov. V boji za slobodu sa zúčastnilo mnoho občanov z nášho mesta a okresu. Bohužiaľ väčšina z nich už nežije. Buď padli v bojoch, alebo už pomreli. A aj keď je momentálna situácia vo svete veľmi napätá, verím, že hrôzy vojny, ktoré u nás boli, už viac nezažijeme,“ ukončil svoj príhovor pán Malý.

Slávnostná atmosféra pietnej spomienky bola pozdvihnutá slovenskými a ruskými národnými piesňami v podaní speváckeho zboru Carmina Vocum pod taktovkou Zuzany Hudecovej Molnárovej a pokračovala položením vencov k pomníku Partizána na Námestí hrdinov.

Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov má troch žijúcich účastníkov odboja: Štefan Absolon, Marek Paukov a Zuzana Melišková, ktorým boli 31. marca 2015 ministrom obrany SR, JUDr. Martinom Glváčom za ich hrdinstvá odovzdané štátne vyznamenania.

Ľubomíra Rosinská


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button