Aktuality

Zasadnutie matičiarov

poradna

Výbor miestneho odboru Matice slovenskej usporiadal v piatok 20. marca Valné zhromaždenie. Konalo sa v Obradnej miestnosti Mestského strediska kultúry a športu v popoludňajších hodinách.

Prítomní členovia si v spoločnosti hostí: primátorky Serafíny Ostrihoňovej a okresného predsedu Matice Slovenskej Michala Dodoka vypočuli v rámci otvorenia zhromaždenia pripravený kultúrny program. Za hudobného sprievodu Vladimíra Rumanka vystúpila Prílepčianka, ktorá vystupuje práve pod hlavičkou miestneho odboru Matice Slovenskej. Oficiálnemu začiatku rokovania predchádzala ďalšia príjemná kultúrna vsuvka, o ktorú sa postaral prednesom básne Janka Kráľa – Krajinská pieseň Peter Kereš.

Schválený program v sebe zahŕňal body – voľbu mandátovej, volebnej a návrhovej komisie, správu o činnosti za rok 2014, správu o finančnom hospodárení, správu revíznej komisie, voľbu výboru, predsedu, revízora, ďalej návrh plánu činností na rok 2015, správu mandátovej komisie, diskusiu, uznesenie a záver.

Podľa slov predsedu Jozefa Valenta činnosť miestneho odboru bola vo veľkej miere ovplyvnená finančnými prostriedkami na splnenie úloh plánu činností schváleného pre rok 2014. V rámci činnosti sa členovia v máji 2014 zúčastnili slávnostného vysvätenia kaplnky svätého Urbana, patróna vinohradníkov na viniciach pod Kalváriou. V auguste výbor zorganizoval zájazd do obce Hrušov (okr. Veľký Krtíš) na 19. ročník festivalu kultúry a tradičných ľudových remesiel známy ako Hontianska paráda. V spolupráci s Mestskou knižnicou sa v októbri 2014 konala zaujímavá beseda s Jozefom Heribanom, Vladimírou Komorovskou a Milanom Augustínom. Počas uplynulého roka výbor pravidelne zasadal a riešil aktuálne problémy, o ktorých boli spolu s dianím o Matici slovenskej členovia a sympatizanti informovaní. Členovia sa pravidelne zúčastňovali akcií usporiadaných nielen v meste, ale aj mimo Zlatých Moraviec. Ani v roku 2015 nebudú matičiari zaháľať a do plánu činností zahrnuli viacero zaujímavých akcií.

V jednom z bodov sa pristúpilo k voľbe a za predsedu bol zvolený Peter Kereš, ktorý v tejto pozícii vystrieda Jozefa Valenta. Za členov výboru boli zvolení: Juraj Bánsky, Štefan Chrobák, Ivan Malý, Jozef Valent, Emil Valent a Marian Tomajko.

V rámci diskusie vystúpila primátorka a Jozefovi Valentovi poďakovala za vykonávanú činnosť, pán Dodok, ktorý, okrem iných podaných informácií, pozdravil prítomných v mene organizácií, ktoré sa nachádzajú v okrese Zlaté Moravce. Pre informáciu sa počet členov odboru Matice Slovenskej aktuálne zatiaľ zastavil na čísle 43.

M. Petrovičová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button