Aktuality

Zatmenie Slnka

poradna

Slovenský zväz astronómov vydal tlačovú správu, v ktorej informoval o vzácnom prírodnom úkaze – čiastočné zatmenie Slnka, ktoré sa dalo na oblohe pozorovať z územia Slovenskej republiky v dopoludňajších hodinách 20. marca 2015.

V maximálnej fáze Mesiac zakryl Slnko na 60 % a keďže to bolo v jeho hornej časti, zdalo sa, akoby sa Slnko na nás usmievalo.

Naposledy bolo zatmenie Slnka od nás pozorovateľné 4. januára 2011 (72 %) a nasledujúce bude až 10. júna 2021, no to z neho Mesiac zakryje len 4 %. Výraznejšie zatmenia nás potom čakajú až 25.  októbra 2022 (35 %) a 12. augusta 2026 (86 %).

Z nášho územia bolo zatmenie viditeľné v celom priebehu len ako čiastočné, zo Slnka bolo zakrytých 0,67 priemeru slnečného disku, najmenej na východe, najviac na západe Slovenska. Zatmenie začalo na severozápadnom okraji našej dennej hviezdy a skončilo na severovýchodnom. Začiatok zatmenia v strede Slovenska nastal o 9. h 41. min, v maximálnej fáze bolo o 10. h 51. min a Mesiac opustil slnečný kotúč o 12. h 02. min.

Spracovala Ľ. Rosinská

Zdroj: www.szaa.org


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button