Aktuality

1. apríl – Svetový deň vtáctva

poradna

O zavedenie dňa vtáctva sa zaslúžil prírodovedec Oto Herman, rodák z Brezna. Po prvýkrát bol 1. apríl ustanovený v roku 1900 a zasvätený vtákom ako akcia určená pre školy vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku. Práve od začiatku apríla je totiž v prírode možno pozorovať najintenzívnejší návrat sťahovavých vtákov zo svojich zimovísk.

 Členovia Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko v tomto období organizujú pre záujemcov rôzne exkurzie a ochranárske aktivity zamerané najmä pre mládež, ale aj dospelých, s cieľom spoznávať prírodu a pomáhať jej opereným obyvateľom.

V Zlatých Moravciach som pripravil Deň ochrany prírody a vtákov, počas ktorého sme v spolupráci s Reedukačným detským domovom iniciatívne vyčistili areál Pietneho parku rodiny Migazziovcov a súčasne sme v tomto parčíku vyvesili vtáčie búdky, pre rôzne druhy v dutinách hniezdiacich vtákov. V našom meste teraz už máme nainštalovaných vyše sto vtáčích búdok, ktoré sú rozmiestnené na stromoch v parkoch, cintorínoch, školských dvoroch, vo verejnej zeleni či extraviláne mesta, ale i na činžiakoch, vysokých stožiaroch a komínoch.

Už tradične sme sa pri príležitosti Svetového dňa vtáctva zúčastnili aj pozorovania a mapovania vodných vtákov na Chránenom vtáčom území Žitavský luh, kde je v tomto období možnosť vidieť desiatky druhov vtákov počas jarnej migrácie a začiatku ich hniezdenia.

Ľudovít Chládek, člen SOS/BirdLife Slovensko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button