AktualityDenné centrum

Hodnotiace zasadnutie nevidiacich a slabozrakých

poradna

Denné centrum sa v pondelok 13. apríla začalo napĺňať členmi domovskej základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). ÚNSS je občianske združenie, ktoré sa zameriava na vytváranie príležitostí pre nevidiacich a slabozrakých ľudí v spoločnosti. Poskytuje služby, ktorých cieľom je plnohodnotný život zrakovo postihnutých.

Svorne a v dobrej nálade sa stretli pri príležitosti uskutočnenia Výročnej členskej schôdze. Okrem členov sa stretnutia zúčastnili hostia – Mgr. Erika Šodorová (sociálna pracovníčka) a Jana Hrnčárová z Krajského strediska ÚNSS Nitra, ktoré vo svojich príhovoroch členov povzbudili v činnosti a upozornili na pripravované akcie. Spolu s nimi bola predsedníčkou Matildou Zemanovou vrelo privítaná aj primátorka nášho mesta Ing. Serafína Ostrihoňová, ktorá si so sebou odniesla nielen hrejivé pocity, ale aj ručne vyrobený darček, ktorý vzišiel spod rúk členiek ako výsledok ich precíznej a trpezlivej práce.

V rámci programu sa zhodnotila celková činnosť organizácie za uplynulý rok. V rámci svojich aktivít uskutočnili napríklad fašiangové posedenie s kultúrnym programom, výstavku ručných prác a kompenzačných pomôcok, absolvovali prednášku o bezpečnosti starších ľudí na cestách a v domácnostiach, zúčastnili sa dopravno – výchovnej akcie Svetového dňa bielej palice. Ako poďakovanie za aktívnu účasť na tomto svetovom dni, ktorého sa zúčastnila nevidiaca Denisa Buzmová v úlohe figurantky, dostala ručne a určite s láskou urobené doplnky. V programe nechýbal ani predsedníčkou predostretý plán činností na rok 2015.

Príhovor pre túto príležitosť si pripravil predseda ÚNSS RNDr. Branislav Mamojka, CSc., ktorý v jeho mene predniesla Erika Šodorová.

Sprostredkovane upozornil na to, že na hodnotiacej členskej schôdzi sa členovia stretli v roku 25. výročia založenia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Cez svoje slová priblížil zmeny, riešenia a celkové dianie v organizácii. Zároveň zhodnotil, že rok 25. výročia založenia ÚNSS bude určite patriť k tým náročnejším, ale je potrebné pokračovať v napĺňaní poslania organizácie. Zo sveta čísel padla informácia, že k 7. februáru bolo zaevidovaných celkovo 3993 členov. V rámci štatistických údajov tvoria najvyšší podiel zloženia členskej základne podľa veku členovia nad 62 rokov (52,15%) a podľa zrakového postihnutia prakticky nevidiaci (36,86 %). Zlatomoravecká organizácia podľa aktuálnych informácií združuje spolu 34 členov.

Šťastné a príjemné pocity pri tomto stretnutí prejavila primátorka slovami, že sú úžasní ľudia, ktorí si vážia všetko živé cez človeka, prírodu k zvieratám. Vyzdvihla ich húževnatosť a vďačnosť, ako sama úprimne povedala, pred všetkými sa skláňa a bude jej veľkou cťou byť každému jednému nápomocnou. Ako pozornosť darovala všetkým kalendáre.

Dôležitou informáciou je, že aj v Zlatých Moravciach sa pre zrakovo postihnutých robia poradenské dni a to každý druhý pondelok v mesiaci od 9.00 h do 12.00 h v Dennom centre na Mojmírovej ulici č. 6.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button