AktualityŠkoly

„Naj – učitelia“ roku 2015

poradna

„Učiteľ nie je povolanie, je to poslanie.“

Dvadsiaty ôsmy deň v mesiaci marec patrí učiteľom. Spomíname si naň práve v deň narodenín významnej osobnosti Jána Amosa Komenského – učiteľa všetkých národov (jeden z prvých bojovníkov za poskytnutie vzdelania ľudom, bez rozdielu rasy, pohlavia alebo sociálneho postavenia).

Aj v tomto roku si Mesto Zlaté Moravce pripravilo pre učiteľov základných škôl, materských škôlok a iných školských zariadení slávnosť s odovzdaním ocenení za prácu, ktorú táto zodpovedná profesia prináša. Konala sa 30. marca 2015 s Divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu, s milým a láskavým úsmevom Táni Kováčovej, ktorej sprievodné slová rozochveli nejedno učiteľské srdiečko. O kultúrny zážitok sa postarali žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy.

Prejav úcty a vďačnosti zaznel v príhovore primátorky mesta Zlaté Moravce Ing. Serafíny Ostrihoňovej, ktorá kládla dôraz na vplyv a dôležitosť prístupu pedagóga k deťom a žiakom z pohľadu jeho uplatnenia sa v budúcnosti, ako aj na náročnosť toho povolania s prihliadnutím na spokojnosť žiakov, rodičov, kolegov, nadriadených i verejnosť. Poďakovala oceneným, bývalým i súčasným pedagógom za ich ušľachtilú a nenahraditeľnú prácu v živote každého z nás a všetkým k ich sviatku popriala veľa tvorivej energie, optimizmu, pokojnú myseľ, vzájomné porozumenie, trpezlivosť a predovšetkým zdravie, lásku a radosť z práce.

Čestné uznanie pri príležitosti Dňa učiteľov bolo v roku 2015 udelené:

1. Martine Kováčovej (učiteľka v MŠ na Kalinčiakovej ul.)

Za jej tvorivosť a aktivitu, dobrý prístup k deťom, svedomité plnenie si  pracovných povinností s dosiahnutými vynikajúcimi výsledkami vo výchovno-vzdelávacom procese, za spoluprácu s rodičovským združením pri MŠ, zúčastňovania sa všetkých mimoškolských aktivít a za pomoc pri plnení projektov. Je empatická, cieľavedomá, priateľská a v kolektíve obľúbená.

2. Lídii Bajaníkovej (MŠ na Štúrovej ul.)

Bola dlhoročná aktívna riaditeľka MŠ, vo svojej práci využívala tvorivosť, originálne postupy a vlastné nápady. Bola náročná na seba, kvalitne pristupovala nielen k vlastnej práci, ale aj k práci iných. Pod jej vedením deti dosahovali vynikajúce výsledky vo výtvarných súťažiach. Absolvovala rôzne formy profesionálneho vzdelávania. Pracuje ako vedúca metodického združenia, vie pracovať v tíme, svedomito si plní svoje úlohy, je priateľská, empatická, kreatívna, neustále pracuje na svojom sebavzdelávaní a svojou činnosťou prispieva k zveľaďovaniu a šíreniu dobrého mena školy aj mesta.

3. Zuzane Šalingovej (MŠ v Prílepoch)

Svojou aktivitou sa zaslúžila o premenu MŠ na rodinný typ školy, kde sa deťom dostáva veľa lásky a porozumenia. Vo svojej práci využíva metódy a formy, ktoré dávajú deťom bohaté zážitky a vedomosti. Zúčastňuje sa mimoškolských aktivít a výrazne prispieva svojím zapojením sa do jednotlivých akcií uskutočnených Občianskym združením Kolovrátok. Deti  sa pod jej vedením pravidelne zapájajú do programov, súťaží a iných aktivít konaných v priebehu celého roka. Je pravidelným prispievateľom na webovú stránku Zlatemoravce.info a iných médií, ktoré zviditeľňujú mestskú časť Prílepy. Je priateľská, ochotná vždy pomôcť, prácu vykonáva s láskou a zodpovednosťou, ako človek je v kolektíve obľúbená pre svoju otvorenosť a úprimnosť.

4. Andrei Sládekovej (MŠ na Ul. Žitavské nábrežie)

Počas svojej dlhoročnej pedagogickej praxe uplatňuje progresívne metódy a formy práce, zamerané na nové digitálne technológie. Zúčastňuje sa kontinuálneho vzdelávania, čím si zvyšuje svoje odborné kompetencie. Angažuje sa v činnostiach a v prácach s deťmi, je vedúca metodického združenia a pre kolegyne odborná poradkyňa. S deťmi pripravuje rôzne kultúrne programy, aktívne sa s deťmi zúčastňuje akcií, organizovaných v MŠ, ZŠ, MSKŠ, DSS – Úsmev a akcií organizovaných inými organizáciami v meste, s ktorými má MŠ podpísanú spoluprácu. Je tvorivá, priateľská, empatická a pracovne aktívna, má veľmi dobré organizačné schopnosti a je zodpovedná v plnení si svojich povinností.

5. PaedDr. Ingride Hippovej (ZŠ na Mojmírovej ul./ učiteľka slovenského jazyka, literatúry a občianskej náuky)

Menovaná dosahuje výborné výsledky na základe úspešného a iniciatívneho plnenia výchovno-vzdelávacích úloh. Žiakom odovzdáva svoje vedomosti nielen počas vyučovania, ale aj pri príprave žiakov na súťaže. Je iniciátorkou školského projektu „Veľkí čítajú malým a malí čítajú veľkým“, zapojila sa ja do projektu „Rozvoj kľúčových kompetencií žiakov s využitím nových učebných materiálov“. Je predsedkyňa okresnej súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko a predsedkyňa predmetovej komisie slovenského jazyka a literatúry. Okrem aktívnej prípravy žiakov na súťaže, ich pripravuje aj na kultúrne vystúpenia a školské akadémie. Popri funkcii manažérky publicity projektu je autorkou didaktických testov a pracovných listov. Je zodpovedná, kolegiálna a ochotná vždy pomôcť. Jej prístup k žiakom, kolegom a rodičom je ľudský a priateľský.

6. Pavlíne Brožekovej (vychovávateľka ŠKD – ZŠ na Mojmírovej ul.)

Vo svojej dlhoročnej pedagogickej praxi dosahovala výborné výsledky na základe iniciatívneho plnenia výchovno-vzdelávacích úloh. Žiakov pripravovala na rôzne súťaže, v ktorých získavala pekné ocenenia. Aktívne sa zapája do mimoškolských aktivít, je členkou metodického združenia pri ŠKD, ktorého bola niekoľko rokov vedúcou. Vedie záujmový krúžok s pohybovo zábavným zameraním „Klubko“, zúčastňuje sa škôl v prírode. Menovaná je zodpovedná, ochotná vždy pomôcť, cieľavedomá, svedomito sa pripravuje na vykonávanie svojej pedagogickej činnosti. Na prvom mieste je u nej žiak, jeho záujmy a výchova, až potom všetko ostatné. Žiakom odovzdáva všetky svoje vedomosti, skúsenosti a všetok svoj voľný čas.

7. Mgr. Pavlovi Sečkárovi (učiteľ slovenského jazyka a dejepisu v ZŠ na Pribinovej ul.)

V práci s deťmi dosahuje veľmi dobré výsledky hlavne v dejepisnej olympiáde, olympiáde slovenského jazyka, recitačných súťažiach, testovaní žiakov zo slovenského jazyka. Je predsedom Odborového zväzu zamestnancov pri ZŠ Pribinova a je členom Obvodnej komisie dejepisnej olympiády v Zlatých Moravciach. Pod jeho vedením získali žiaci niekoľkokrát popredné umiestnenia v olympiádach a recitačných súťažiach. Je aktívny nielen v rámci vyučovacieho procesu, ale pripravuje žiakov na súťaže, na monitor a reprezentáciu školy. Jeho prístup je veľmi zodpovedný pri plnení pracovných úloh.

8. Mgr. Eve Šabíkovej (učiteľka matematiky a tech. Výchovy v ZŠ na Pribinovej ul.)

Pod jej vedením žiaci dlhodobo dosahujú veľmi dobré výsledky v okresných a krajských kolách technickej olympiády a vo výtvarných súťažiach. Pracuje ako predsedníčka Obvodnej komisie technickej olympiády v Zlatých Moravciach, je vedúca predmetovej komisie výchovných predmetov na škole. Niekoľko rokov vedie školskú kroniku. Stará sa o výzdobu školy a inštaláciu výstav pri prezentácii školy. Je kreatívna, zodpovedná a ústretová pri plnení pracovných úloh.

9. Mgr. Tatiane Preinerovej (učiteľka nemeckého jazyka a výtvarnej výchovy v ZŠ na Robotníckej ul.)

Jej dlhoročné pedagogické zručnosti a skúsenosti sa prejavujú vo výsledkoch žiakov v nemeckom jazyku i v oblasti umenia. Žiaci pod jej vedením získali niekoľkokrát umiestnenia v rámci okresu v olympiáde z nemeckého jazyka. V oblasti výtvarnej výchovy zaznamenali nejeden úspech v súťažiach, ako Európa v škole, Vesmír očami detí a v množstve iných súťaží konaných nielen v rámci školstva, ale i iných organizácií. Je aktívna nielen v rámci vyučovacieho procesu. Aktívne každoročne pripravuje žiakov na talentové prijímacie skúšky na stredné umelecké školy. Zabezpečuje vysokú úroveň reprezentácie školy svojou mimoriadne nápaditou výzdobou. Je tvorivá a charizmatická, s vysokým morálnym kódexom, zapálená pre svoju prácu. Svojím osobným príkladom motivuje žiakov k lepším výkonom, ako v rámci umenia, tak i v osvojovaní si kľúčových kompetencií v rámci nemeckého jazyka.

10. Mgr. Ivete Brojovej (učiteľka 1. st. v ZŠ sv. Don Bosca)

Počas svojej dlhoročnej pedagogickej praxe a pôsobenia na škole sv. Don Bosca sa zvlášť venovala nadaným žiakom, pripravovala ich na recitačné a matematické súťaže. Veľmi dobre pracuje aj so začlenenými žiakmi a žiakmi s výchovno-vzdelávacími problémami. Druhý rok je vedúcou metodického združenia. Zapája sa do aktivít školy, svoju popularitu si umocňuje preslávenými tortami, ktoré pečie na akciu “Noc v knižnici“. Je ústretová, pracovitá a zodpovedná pedagogička. Pre svoju empatickú povahu je obľúbená medzi žiakmi i v kolektíve spolupracovníkov. Napĺňa poslanie kresťanského pedagóga príkladným životom a obetavou prácou.

11. Mgr. Alene Karchňákovej (špeciálna pedagogička Spojenej školy)

Úspešne pracuje so žiakmi so zdravotne znevýhodnenými v praktickej škole, podieľala sa na vypracovaní školského vzdelávacieho programu a spoluvytvára inovatívne formy vyučovania. Je triednou učiteľkou a vedúcou metodického združenia. Podieľa sa na prezentácii školy na verejnosti, je skromná, obetavá a empatická.

12. Mgr. Jozefovi Zlatňanskému (riaditeľ CVČ)

V dlhoročnej pedagogickej činnosti sa zviditeľnil ako vedúci stolnotenisových družstiev, ktoré žnú úspechy v okresných a regionálnych súťažiach. V práci s deťmi sa venuje od ukončenia vysokoškolského štúdia, reprezentuje mesto a Centrum voľného času na rozličných športových súťažiach a akciách mesta. Je svedomitý, ústretový, zodpovedný pri plnení úloh. Všetok voľný čas venuje práci s deťmi a mládežou. V rámci športu sa aktívne venuje stolnému tenisu, futbalu, hokeju a volejbalu.

13. Gejzovi Hlavatému (riaditeľ ZUŠ)

Vynikajúci hudobný pedagóg sa významne podieľa na dlhodobých projektoch medzinárodnej spolupráce so školami v zahraničí a na zavádzaní moderného vzdelávania na ZUŠ- ke. Vo svojej pedagogickej činnosti uplatňuje aktivizujúce metódy vo výchove, pripravovaní a organizovaní koncertov Požitavského regiónu, verejných koncertov a súťaží. Je autorom Pamätnice k 70. výročiu ZUŠ, uverejňuje články o škole v novinách, propaguje ju v médiách a na verejnosti, je účastníkom mnohých odborných porôt v súťažiach. Je obetavý, pracovitý, empatický. Pod jeho vedením škola dosahovala výborné výsledky a upevnila si dobré meno v meste a na verejnosti.

Keďže väčšiu časť dňa naše deti prežijú s náhradnými mamami a oteckami, ktorými učitelia sú a ktorí do veľkej miery tvoria ich charaktery, starajú sa o ich vedomosti, dovoľte mi, aby som sa v mene nás, rodičov, všetkým týmto ľuďom úprimne poďakovala za ich obetavý a láskavý prístup. Raz možno z našich malých ratolestí vyrastú aj vďaka nim veľké osobnosti, na ktoré budeme spoločne právom hrdí.

„Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž rád! Veď dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených ľudí.“

Ján Amos Komenský

Ľubomíra Rosinská


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button