AktualityPodujatia

Stretnutie pri pohári dobrého vínka

poradna

Zlatomoravecký vinohradnícky spolok privítal v sobotu 18. apríla 2015 v bývalom Klube odborov na svojom jubilejnom 10. ročníku ochutnávky vín v našom meste všetkých, ktorých spája láska k vínu. Zlatomoraveckí vinári a vinohradníci sa tu stretli už po jedenásty krát, vrátane nultého ročníka.

Nepriazeň počasia v minulom roku vyskúšala pestovateľov vínnej révy, ako sa vedia popasovať a zvládnuť náročnú technológiu spracovania napadnutého hrozna hubami a bielou hnilobou, čo sa odzrkadlilo na kvalite, harmónii a strate buketu vína. Napriek tomu sa podarilo na tohtoročnú výstavu zozbierať 175 vzoriek vín z Požitavského regiónu, ale i vína z Rakúska a Slovinska, ktoré posudzovali štyri komisie a päť degustátorov, pod dohľadom odborného garanta Jozefa Nízla. O tom, že boli lahodné a kvalitné, svedčia nielen odovzdané ocenenia, ale aj prejavená spokojnosť účastníkov výstavy v rámci samotnej degustácie.

Šampiónom výstavy sa stalo víno Sauvignon (neskorý zber) Mariána Čajkoviča z Vrábel. Za dve najlepšie biele vína v prvej kategórii boli vyhodnotené Chardonay Daniela Oravca zo Zlatých Moraviec a Sauvignon (výber z hrozna 2013) firmy H2G, s.r.o. Vinum Vivo. Najlepšími bielymi vínami v druhej kategórii sa stalo víno Pesecká leanka (neskorý zber, 2013) Ing. Júliusa Kesega (ZM) a víno Rizling rýnsky (výber z hrozna, 2013) Mariána Čajkoviča z Vráblov. Ocenenie za najlepšie ružové víno si odniesol Jozef Švec z Nemčinian za jeho Cabernet sauvignon a najlepším červeným vínom tohtoročnej výstavy sa stalo víno Cabernet sauvignon (výber z hrozna 2013) Albína Kramára, ktorý si zároveň odniesol aj ocenenie za najlepšie víno člena Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku za Cabernet sauvignon (2011). Cenu najlepšieho vína občana Zlatých Moraviec získal Stanislav Valkovič s vínom Cabernet sauvignon (kabinetné, 2013). Zlatými medailami boli ocenené ďalšie štyri vína.

„Chcem poďakovať všetkým vystavovateľom za dodané vzorky a zároveň  im zablahoželať k získaným úspechom s prianím, aby počasie v roku 2015 bolo k vinárom a vinohradníkom ohľaduplnejšie ako v predchádzajúcom roku,“ vyjadril sa na stretnutí predseda Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku Jozef Valent a zároveň poďakoval organizačnému výboru a sponzorom: „ Bez nich by takéto podujatia nedostali rozmer, ktorí si vinári naozaj zaslúžia.“

Vinohradníci pozývajú všetkých milovníkov vína na Slávnosť sv. Urbana, ktorá sa bude konať 23. mája 2015 o 15 h pri kaplnke.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button