AktualityHistória

Deň otvorených dverí v múzeu

poradna

Dvere zlatomoraveckého múzea sa širokej verejnosti otvorili 15. mája z príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií. Už od 9. h ráno si prichádzali pozrieť vystavené exponáty a prebiehajúcu výstavu: „Slovenský ľudový odev v miniatúrach“ žiaci zlatomoraveckých škôl a zvedaví záujemcovia. Prehliadka múzea bola obohatená o sprístupnenie podzemných priestorov kaštieľa, v ktorých čakali na hostí tri zo štyroch sestier Migazziových. Dcéry grófa Viliama Migazziho a jeho manželky Antónie – najstaršia Irma, stredná Vilma a najmladšia Antónia – všetkým návštevníkom prezradili svoje životné a hlavne rôznorodé osudy, vďaka ktorým v tento deň história doslova ožila. Ich rozprávanie sa nieslo chladným podzemím v sprievode blikajúcich sviečok a hudby, čo navodilo správnu atmosféru ťahajúcu návštevníkov do čias minulých.

Irma (Klaudia Ivanovičová) – dedička fideikomisu – mohla dediť len sama, ako najstaršia dcéra, aby sa majetok nerozdrobil. Vydala sa za Imricha Erdödyho, majiteľa hlohoveckého panstva. Okrem iných majetkov im patrili aj svetoznáme Kúpele Piešťany.

Vilma (Simona Holubová) – sa vydala za grófa Huga Oberndorfa. Okrem iných majetkov im patrili aj kúpele Dudince, kde platilo, že pokiaľ budú žiť, mali obyvatelia Dudiniec vstup zdarma. V kúpeľoch prevádzkovali linku na plnenie kúpeľnej liečivej vody do fliaš, ktorú expedovali na kráľovský dvor do Anglicka a aj do Ameriky. Veľmi rada navštevovala rodičovský dom v Zlatých Moravciach.

Antónia (Lucia Šírová) – sa vydala za baróna Štefana Ambrózyho. Ako svadobný dar dostali veľkostatok vo Vieske nad Žitavou, kde si spolu postavili kaštieľ a založili svetoznámy stálozelený park, ktorý poznajú v celej Európe ako Arborétum Mlyňany.

Počas tohto dňa mohli záujemcovia navštíviť Mauzóleum rodiny Migazzi nachádzajúce sa v prostredí krásneho pietneho parku s vysadeným vzácnym smútočným stromoradím previsnutých smrekov. Viac o hrobke a histórii rodiny priamo na mieste porozprával Marian Tomajko.

Popoludní pútavým spôsobom o histórii a architektúre blízkych hradov Gýmeš a Hrušov prednášal Martin Bóna.

Celý priebeh dňa zavŕšilo vystúpenie hudobného združenia Musicantica Slovaca.

Príležitosť byť súčasťou tohto informáciami, pútavým programom a skvelými pocitmi nabitého dňa si nenechala ujsť ani primátorka mesta Serafína Ostrihoňová, ktorá nešetrila chválou a prejavmi radosti. Atraktívnej akcie sa, okrem veľkého počtu návštevníkov a známych tvárí, zúčastnil tiež riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Anton Števko.

O obohacujúci zážitok sa svojím vždy pozitívnym prístupom a profesionálnym vystupovaním zaslúžili aj pracovníčky múzea Viera Tomová a Kornélia Nemešová, ktorým aj touto cestou ďakujeme za príjemný deň.

Fundačná svätá omša v Mauzóleu Migazzi sa uskutoční 21. mája o 16.00 h. Celebruje: Mons. Ján Pristač kanonik Nitrianskej kapituly.

Mária Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button