Aktuality

Rokovanie do polnoci

poradna

Šieste zasadnutie Mestského zastupiteľstva sa konalo 23. apríla 2015 v Divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu o 16 h. Trvalo do neskorých nočných hodín, na ktorom sa prerokovalo 38 bodov programu. Primátorka mesta Zlaté Moravce vyjadruje veľké poďakovanie všetkým zúčastneným za pochopenie a trpezlivosť a zároveň ubezpečuje, že začiatok ďalšieho, júnového zasadnutia bude stanovený na skoršiu hodinu po dohode s poslancami, ktorí o čase rokovania doteraz rozhodovali, s prihliadnutím na ich pracovné povinnosti.

Koniec rozpočtového provizória

Mestské zastupiteľstvo na svojom 6. zasadnutí 23. apríla prerokovalo a schválilo mestský rozpočet na rok 2015 s výhľadom na roky 2016 a 2017.

Programy a ich časti obsahujú konkrétne merateľné ukazovatele a ciele, ktoré prezentujú plánované výstupy a výsledky práce mesta a mestských organizácií v nasledujúcich troch rokoch. Každý program predstavuje rozpočet samosprávy pre danú oblasť, ktorý má definovaný zámer, vyjadrujúci želaný dôsledok plnenia cieľov.

Pre roky 2015 až 2017 je rozpočtovaných 13 programov: 1. Plánovanie, manažment a kontrola, 2. Propagácia a marketing, 3. Interné služby, 4. Služby občanom, 5. Bezpečnosť, 6. Odpadové hospodárstvo, 7. Komunikácie, doprava a verejné priestranstvá, 8. Kultúra a šport, 9. Vzdelávanie, 10. Sociálne služby, 11. Bývanie, 12. Zdravotníctvo, 13. Administratíva.

Návrh rozpočtu Mesta Zlaté Moravce na rok 2015 vrátane programov a podprogramov bol predložený a schválený ako vyrovnaný, t. j. rozdiel medzi príjmami a výdavkami rozpočtu vrátane finančných operácií rozpočtu je 0 €. Príjmy a výdavky rozpočtu Mesta Zlaté Moravce na rok 2015 sú rozpočtované vo výške 6 864 323 €. Bežný rozpočet na rok 2015 je zostavený ako prebytkový na čiastočné krytie výdavkových finančných operácií. Kapitálový rozpočet na rok 2015 je zostavený ako schodkový, krytý čiastočne kapitálovými príjmami a príjmovými finančnými operáciami (finančnými fondmi Mesta). Finančné operácie na rok 2015 sú zostavené ako schodkové, kryté čiastočným prebytkom bežného rozpočtu a čiastočne kapitálovými príjmami.

V úvode zasadnutia Mestského zastupiteľstva sa opäť rozdávali 50 eurové finančné čiastky. Primátorka Ing. Serafína Ostrihoňová už tradične svoju poslaneckú odmenu z Nitrianskeho samosprávneho kraja rozdelila medzi dvanástich ľudí, združenia a organizácie na ich podporu.

Okrem schvaľovania návrhov mestského rozpočtu, rozpočtov mestských podnikov a nemocnice, prevodov pozemkov a nehnuteľností schválilo MsZ na svojom poslednom zasadnutí Ing. Martu Eckhartovú, MBA, ako ďalšiu účinkujúcu, zúčastňujúcu sa obradov ZPOZ.

MsZ zobralo na vedomie informáciu o vývoji pohľadávok mesta Zlaté Moravce v roku 2014, schválilo použitie finančných prostriedkov z Účelového fondu mesta na úhradu výdavkov rekonštrukcie vnútornej kanalizácie v MŠ na Kalinčiakovej ulici a za nákup cisterny na zabezpečenie pitnej vody pre obyvateľov mesta na Martinskom brehu. Následne schválilo zrušenie tohto fondu a presunutie zvyšku nevyčerpaných financií do Rezervného fondu mesta.

Za členov Výboru mestskej časti Prílepy boli zvolení členovia: predseda –  Ing. Marek Holub, podpredseda – Ivan Hritz st., tajomník – Ing. František Jamrich, JUDr. Terézia Borčinová, Irena Vencelová, Juraj Zelenka, Štefan Páleník

Modernizácia Mestskej nemocnice

Poslanci prerokovali a schválili návrh na zverenie majetku Mesta do správy Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. s účinnosťou k 1. máju 2015 /interný pavilón, interno – chirurgický pavilón, administratívnu budovu riaditeľstva, gynekologicko – pôrodnícky pavilón, hospodársku budovu (príjem), budovy OUM, márnice, starého výbraku, dielne – skladu, elektrocentrály, vodárne, odpadovú jamu, pivnice, kotolňu, garáže.

Tento právny úkon predchádza predloženiu žiadosti Mestskou nemocnicou o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy OPZ 2015/PO1/01 Operačného programu Zdravotníctvo, za účelom realizácie projektu „Modernizácia Mestskej nemocnice Zlaté Moravce.“ MsZ odsúhlasilo predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok so spolufinancovaním projektu nemocnicou, vo výške 5 % z celkových oprávnených výdavkov na projekt. Pri využití systému predfinancovania bude zostávajúcich, minimálne 5 % z celkových oprávnených výdavkov projektu uhradených z vlastných zdrojov nemocnice.

Plat primátorky a hlavného kontrolóra je stanovený zákonom

Poslanci zobrali na vedomie informáciu o stanovenom mesačnom plate primátorky Mesta Zlaté Moravce, vykonávajúcej funkciu v celom rozsahu, ktorý podlieha Zákonu NR SR č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v platnom znení,  vo výške 2,53 – násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, v navýšení o 40%, čo predstavuje po zaokrúhlení výšku 3 040 € s účinnosťou od 2. januára 2015.

Rovnako zobrali na vedomie informáciu o návrhu platu hlavného kontrolóra Mesta Zlaté Moravce v súlade s § 18 c) zák. NR SR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, a to vo výške
1 682 € mesačne s účinnosťou od 1. januára 2015.

Mestská polícia – 159

Mestské zastupiteľstvo v Zlatých Moravciach na svojom 6. zasadnutí zobralo na vedomie plnohodnotne vypracovanú správu o činnosti Mestskej polície za rok 2014, v ktorej sa okrem iného uvádza, že bolo prijatých 668 oznámení. Na základe bezpečnostného monitorovacieho kamerového systému sa riešilo 123 priestupkov, celkovo 621. Udelilo sa 576 blokových pokút vo výške 8 795 € a vyplývajúc zo zápisníc, sa najviac priestupkov pácha okolo desiatej hodiny dopoludnia. Primárnou úlohou mestskej polície je predchádzať páchaniu trestnej činnosti a priestupkov na území mesta Zlaté Moravce. Preto má Mestská polícia rôzne preventívne aktivity na školách, v dome seniorov, zapája sa do rôznych výchovno – vzdelávacích projektov, športových, kultúrnych podujatí a v súčinnosti s ostatnými orgánmi samosprávy a štátnej správy prispieva k bezpečnejšiemu a kultúrnejšiemu spôsobu života v meste.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button