Aktuality

Sezóna v Arboréte zahájená

poradna

Arborétum Mlyňany Slovenskej akadémie vied dňa 15. mája slávnostne otvorilo sezónu 2015, ktorá sa už tradične spája s Ambrózyho dňami.

V úvode zazneli príjemné tóny hudby v podaní žiakov Základnej umeleckej školy Imricha Godina z Vrábel. Následne túto slávnostnú atmosféru pozdvihli fanfáry trubačov zo Strednej odbornej školy lesníckej z Banskej Štiavnice. Podujatia sa na pozvanie zúčastnila aj primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová.

Keďže Arborétum Mlyňany je od 1. júla 2014 detašovaným pracoviskom Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene, ako prvý sa prítomným hosťom prihovoril jeho riaditeľ Ing. Jozef Váľka, CSc., ktorý menovite privítal všetkých hostí v prekrásnom prostredí jedinečnej okrasnej záhrady, ktorej sa právom hovorí perla kraja. V mene domácich, ako organizátorov tohto slávnostného podujatia, pozdravila všetkých vedúca Arboréta Ing. Jana Konôpková, PhD. a oboznámila ich so 123 ročnou históriou parku od jeho vzniku, až po súčasnosť. Spomenula skutočnosť, že arborétum prežilo počas svojej existencie veľa náročných období a že je pre každého z nás zodpovednosť za jeho údržbu a ochranu veľmi zaväzujúca. Po rôznych obdobiach, ktoré neboli pre Arborétum vždy ľahké, má svoje miesto v napojení na jeho vývoj v Slovenskej akadémií vied, aj v botanických inštitúciách. Vedenie Arboréta podporilo myšlienku fúzie s Ústavom ekológie lesa, aby prešlo transformačným procesom, ktorým prechádza celá Slovenská akadémia vied, so zachovaním aj vedecko výskumnej zložky a aby mohlo byť pretransformované na verejnú výskumnú inštitúciu. Záverečné slová Jany Konôpkovej patrili úprimnému vyjadreniu vďačnosti za podporu, ústretovosť, vynaložené úsilie a prácu všetkým, ktorí sa zaslúžili o rozmach a prežitie stálozeleného skvostu, na ktorý môže byť hrdé celé Slovensko.

Slávnostný ceremoniál k Ambrózyho dňom uzatvoril predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Doc. Ing. Milan Belica PhD., prejavom srdečného potešenia z konania týchto slávností aj v tomto roku. Za jedno z najkrajších miest na Slovensku, ktorým Arborétum bez pochýb je, vyjadril svoj obdiv a vďačnosť predovšetkým osobnosti, ktorá stála pri jeho zrode s upozornením na minulosť, ktorá zanechala svoju pečať v prítomnosti na rastúcich stromoch. „Jej odkaz zostane žiť ďalej v symbolike zelene aj pre ďalšie budúce generácie. Možno si aj nás za udržanie tohto krásneho dedičstva budú v budúcnosti vážiť zase iní.“

Arborétum založil v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy – Migazzi. Jeho spoluzakladateľom bol Jozef Mišák. Toto územie predstavuje areál s viac ako 2000 druhmi flóry zo všetkých častí sveta. Sústredené sú tu cudzokrajné dreviny, ktoré sa aklimatizovali na naše podmienky. Okrem stálozelených drevín z mnohých krajín sveta je tu aj 1133 druhov motýľov a 80 druhov vtákov. Nielen obyvatelia Zlatých Moraviec, ale aj širokého okolia cielene vyhľadávajú krásne prírodné miesta, ku ktorým sa Arborétum vo Vieske nad Žitavou bezpochyby radí. Je nádherné v každom ročnom období. Máloktorý návštevník vie, že toto magické miesto patrí medzi prírodné rezervácie. Pri prechádzke touto záhradou sa dajú stále objavovať nové a nepoznané zákutia, pri ktorých pookrejete na tele i na duši. Obdivuhodná je starostlivosť a údržba tejto nádhery, ktorá je z roka na rok obtiažnejšia, ale o to krajšia.

Ambrózyho dni sú späté s nádherným a jedinečným rozkvitnutím kríkov, drevín a kvetov. Tento rok sa konali 16. – 17. mája a o ich spestrenie sa postarali rôzni hudobní interpreti, organizované prehliadky parku s odborným výkladom, tvorivé dielne pre deti, sokoliari a trubači zo SOŠ – lesníckej v Banskej Štiavnici, SOŠ zo Šurian s vyrezávaním do ovocia a zeleniny a kontrola zdravotného stavu návštevníkov za pomoci SZŠ z Nitry.

Bližšie informácie, vstupné, poplatky, otváracie hodiny, akcie v priebehu roka a čo práve kvitne, zistíte na internetovej stránke – www.arboretum.sav.sk.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button