AktualityŠkoly

Nové poznatky, skúsenosti a úspechy študentov vďaka projektu

poradna

 Comenius Projekt “Meine Stadt – eine multikulturelle Heimat”

V rámci programu celoživotného vzdelávania – „Podprogramu Comenius“ získala SOŠ polytechnická v Zlatých Moravciach pre svojich žiakov multilaterálny európsky projekt. Projekt bol vypracovaný pod názvom „Meine Stadt – eine multikulturelle Heimat“. Komunikačným jazykom projektu bol nemecký jazyk. Po schválení tohto projektu národnou agentúrou SAAIC sa žiaci a učitelia školy postupne zúčastnili počas školských rokov 2013/2014 a 2014/2015 na výmenných pobytoch v krajinách: Holandsko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko a Belgicko. Projekt pripravila a vypracovala učiteľka nemeckého jazyka Mgr. Zuzana Čižmáriková.

Hlavným cieľom projektu bolo pomôcť žiakom a učiteľom školy nadobudnúť vedomosti, nielen v téme, na ktorú je projekt zameraný, ale tiež nadobudnúť schopnosti v oblasti tímovej práce, spoločenských vzťahov, plánovania a realizácie projektových aktivít a používania informačných a komunikačných technológií. Rovnako dôležitými cieľmi boli zlepšenie si jazykových zručností v nemeckom jazyku, spoznanie kultúrnej rôznorodosti Európy a vytvorenie medzinárodných priateľstiev, čím sa zvýšila motivácia k štúdiu cudzieho jazyka.

Žiaci počas projektových stretnutí v nemčine predstavili seba a ich rodné krajiny na výstave fotografií. Robili filmy a multimediálne prezentácie o ich rodných mestách, v ktorých boli znázornené miesta s multikultúrnym charakterom a zároveň v nich boli predstavené i organizácie, ktoré sa zaoberajú s multikultúrnym spolužitím. Na danú tému pripravovali i mestských sprievodcov, ktorí boli spracovaní, vytlačení, zverejnení a následne i odovzdaní partnerským školám. Žiaci robili interview vo svojich mestách s ľuďmi rôznych kultúr. Nakoniec boli na Sicílii konfrontovaní s problematikou utečencov. Vďaka všetkým týmto činnostiam si žiaci zoptimalizovali IKT-vedomosti. Školy navrhli svoju vlastnú projektovú webstránku, na ktorej predstavovali projekt, svoje skúsenosti a samotné výsledky projektu. Učitelia si vymieňali skúsenosti v oblasti vzdelávania a zároveň pripravovali návrhy vyučovacích hodín, ktoré boli rozdelené k použitiu na partnerských školách.

„Moje mesto – multikultúrna krajina“ bolo a je zároveň novou domovinou, novým domovom ľudí z iných krajín, ktorí tu zanechali svoje kultúrne dedičstvo. Ležalo nám na srdci, priblížiť našej mládeži toto multikultúrne dedičstvo. Ukázali sme multikultúru v pozitívnom svetle cez osoby, ktoré okrem iného vybudovali a stále budujú aj verejné stavby (školy, divadlá, sakrálne stavby…), vytvorili umelecké diela a prispeli a stále prispievajú k zlepšeniu ich a našich životných podmienok. Pokúsili sme sa oživiť spomienky na ľudí, ako i poukázať na aspekty, ktoré svedčia o multikultúrnom charaktere našich miest. Za pomoci projektu sme chceli medzi našimi žiakmi iniciovať  rozvoj tolerancie.

SOŠ polytechnická si dlhodobo buduje povesť školy, v ktorej zohráva medzinárodná spolupráca vo vzdelávaní významnú úlohu. Aj preto bolo veľkou motiváciou pre zúčastnených pedagógov získanie nových kontaktov, prípadne rozvinutie už existujúcej spolupráce, ako i hľadanie nových možností a tém budúcej spolupráce v programe ERASMUS+.

„Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.“

-red-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button