AktualityChyzerovceHistória

Získanie titulu Majstra Československa v šachu

poradna

Tento rok uplynulo 60 rokov od momentu, ktorý navždy mesto Zlaté Moravce zapísal do dejín úspešnosti v kráľovskej hre, za ktorú sa strategická hra šach pokladá.

Úspech, na ktorý sú Chyzerovčania do dnešných dní hrdí, majú niektorí ešte v živej pamäti. Jedným z nich je aj Rudolf Kováč, ktorý bol v tom čase žiakom a do šachových súťaží sa tiež aktívne zapájal.

V roku 1955 dedinská športová organizácia Chyzerovce získala v Košiciach titul Majstra Československa v štvorčlenných družstvách v šachu.

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

Za Chyzerovce ho vyhrali: †Michal Zábojník (pekár), †Jozef Tonkovič (roľník), študenti Gymnázia J. Kráľa – †Pavol Sýkora, †Vojtech Valašík a Zuberec. V Chyzerovciach bolo v tom období cca 40 šachistov a šach sa hrával po večeroch v domácnostiach, v pekárni a miestnom hostinci. V tomto období hralo mesto Zlaté Moravce v šachu najvyššiu slovenskú súťaž a Zlaté Moravce patrili svojou úspešnosťou medzi najlepšie mestá na Slovensku.

Dnes má záľubu v tejto strategickej hre, ktorá vyžaduje veľké sústredenie, pozornosť a vnímavosť, len zopár Zlatomoravčanov.

Už tradične organizuje každý rok Šachový oddiel Topoľčianky novoročný šachový turnaj, na ktorom si spoločne zmerajú svoju zdatnosť tí najlepší z okolia. V januári 2016 sa bude konať už jeho 23. ročník.

Ľubomíra Rosinská

Informácie poskytol Rudolf Kováč z Chyzeroviec


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button