AktualityPrílepyVideo

VITAJTE SUSEDIA – 2015

poradna

Máme za sebou štvrtý ročník folklórnych slávností „Vitajte susedia“. Konal sa 1. augusta pred Kultúrnym domom v mestskej časti v Prílepoch.

O svoje umenie v štýle slovenských ľudových tradícii sa prišli podeliť: domáci spevácky súbor Kolovrátok, hosťujúci folkloristi Trnky, Duo Romanka a Lukáš, spevácky súbor Chyzerovčanka z Chyzeroviec, spevácky súbor Babičky zo Zlatých Moraviec, folklórna skupina Chočanka z Choče a Čaračan z Čaradíc.

Pozvanie prijali rôzni hostia, medzi ktorými boli, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja doc. Ing. Milan Belica, PhD., doc. PhDr. Peter Kopecký, PhD., starostovia obcí a mestskí poslanci v Zlatých Moravciach.

„ Moja hlboká vďaka patrí Vám, za to, že naše tradície nesiete ďalej. Vy ste tým mostom. Pokiaľ by Vás nebolo, mladá generácia by nemala možnosť spoznať hlboké väzby na našich predkov. Veľmi sa teším, že som sa s Vami znovu mohol pri tejto príležitosti stretnúť. Vám, ktorí ste nositeľmi našich ľudových tradícií úprimne zo srdca za Vaše vystúpenia ďakujem a všetkým držím palce,“ zaznelo v príhovore rodáka zo zlatomoraveckého regiónu, župana Milana Belicu.

Za primátorku Ing. Serafínu Ostrihoňovú sa so srdečným pozdravom, ospravedlnením jej neprítomnosti a prianím krásneho kultúrneho zážitku, prihovorila poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach MVDr. Marta Balážová slovami: „Občas sa treba aspoň na chvíľočku zastaviť a zaspomínať na to, čo už odvial čas. Dnes si pripomíname naše dávne tradície. Folklór je ako prameň, ktorý občas zoslabne, občas zmohutnie a napojí všetkých, ktorý sú ním smädní.“ Zástupkyňa primátorky vyzdvihla toto výnimočné podujatie nielen ako prezentáciu folklórnych skupín, ale ako sviatok všetkých, ktorí s úctou a láskou zachovávajú naše národné dedičstvo zhmotnené v piesňach a tancoch.

Záver príhovorov patril poslancovi MsZ za mestskú časť Prílepy Ing. Marekovi Holubovi s poďakovaním vystupujúcim, hosťom, všetkým divákom, tým, ktorí sa o 4. ročník podujatia „Vitajte susedia“ pričinili, predovšetkým manželom Vencelovým a ostatným členom Občianskeho združenia Kolovrátok za to, že sa z týchto folklórnych slávností stala krásna tradícia.

Akcia sa ukončila spoločnou hrou všetkých prítomných hudobníkov a spevákov v tanečnej zábave, ktorá strhla do svojho víru aj okolitých divákov.

Doďaleka voňajúci chutný, kotlíkový guláš z diviny, domáce koláče, nádherné vystúpenia na ľudovú nôtu, pohostinnosť domácich, srdečnosť, súdržnosť a skromnosť Prílepčanov doprajú všetkým, ktorí sa Prílepských podujatí zúčastňujú, oddych, spokojnosť, milé spomienky a veselú náladu, ktorá je pre každého z nás vzácnym balzamom na dušu.

Niet pochýb o tom, že si každý z prítomných so sebou domov odnášal srdcu lahodiaci folklórny zážitok, aký poprial vo svojom príhovore Marek Holub.

Ľubomíra Rosinská


viac foto: FACEBOOK
viac foto: FACEBOOK


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button