Aktuality

Zveľaďovanie znečistených obydlí

poradna

Medzi pravidelné a dlhodobé aktivity Mesta Zlaté Moravce prostredníctvom Terénnej sociálnej práce, s podporou primátorky Ing. Serafíny Ostrihoňovej, patrí už neodmysliteľne aj čistenie priestranstiev a obydlí menej prispôsobivých občanov. Do týchto činností sa aktívne zapájajú samotní občania v nich žijúci, mestské podniky, rôzni dobrovoľníci, štátna a mestská polícia, záujmové skupiny ľudí a iné inštitúcie, ktorí pochopili zmysel a účel fungovania sociálnych centier podporovaných Európskou úniou, vzniknutých na pomoc sociálne odkázaným obyvateľom a u nás žijúcich komunít pre ľahšie zaradenie sa do života širšieho spoločenstva.

Je to veľmi citlivá a kontroverzná téma, ktorá u väčšiny z nás vzbudzuje veľa pochybností, súdenia, nepochopenia, nevraživosti a zarytých jednoznačných negatívnych názorov a postojov. Keďže doba sa mení a vyspelosť jedinca a celej spoločnosti sa meria na základe úplne iných merítok a hodnôt, ako tomu bolo donedávna, mení sa aj uhol pohľadu na  zdanlivo neriešiteľné problémy a čoraz viac ľudí sa prikláňa ku schodnejšiemu a ústretovejšiemu riešeniu, ktorým je podanie pomocnej ruky aj tým, ktorí si to podľa mnohých vôbec nezaslúžia.

No verte, že výsledkom tejto snahy a práce je vďačnosť a spokojnosť všetkých dotknutých strán.

Akými očami sa na danú problematiku pozerá pracovníčka Centra Terénnej sociálnej práce Mgr. Zuzana Blaháková?

„V priebehu niekoľkých mesiacov sme spoločnými silami čistili priestranstvá obývané ľuďmi, ktorým stačilo podať pomocnú ruku a pocit, že sú pre nás dôležití.

A hlavne to bola pre nás výzva, aby sme dokázali vysvetliť, že to, čo robíme, má zmysel.

Pretože, nie vždy sú veci také, ako ich vidíme. Predsudky sú len hmla, ktorá bráni ľudskej mysli pozerať sa na veci aj z iného uhla pohľadu. Preto si osobne myslím, že pochopenie je posun, ktorý prináša výsledky, oslobodzuje a dovoľuje prechádzať životom s väčšou radosťou. Moje skúsenosti a doterajšia práca sú pre mňa inšpiráciou robiť veci inak a možno práve toto bude inšpiráciou do budúcnosti pre iných ľudí.

Práca, ktorú robím, je pre mňa veľkým zadosťučinením, pretože energia, ktorú vynakladám, sa premieňa na niečo prospešné. Odlišný prístup k určitým veciam môže ľudí „nabudiť“ k sebauvedomeniu a k celkovej sebareflexii. Čokoľvek je možné, ak spojíme svoje sily, ak budeme počúvať svoje srdcia a riadiť sa zdravým rozumom.

Dobrá vec a vidina krajšej budúcnosti dokáže spojiť ľudí, o čom svedčí aj kolektív, s ktorým pracujem a taktiež inštitúcie. Sú to ľudia, ktorí sú vždy ochotní, láskaví a prístupní každému môjmu nápadu a nikdy sa nestavajú k veciam negatívne. S otvorenou mysľou a s odhodlaním sme všetci dokázali, že aj zdanlivo nezvládnuteľné veci sa môžu stať skutočnosťou.

Raz sa niekto vyjadril, že si myslí, že je moja práca zbytočná. Avšak to, že si niekto niečo len myslí a nemá to ničím racionálnym podložené, znamená, že nemá žiadne „pádne“ argumenty pre svoju myšlienku a to zvyčajne vedie k nepravde a k mystifikácii. Argumenty treba totiž zakladať na podložených veciach, nielen mútiť vodu. A presne to robím ja. Konám činy, ktoré sa skôr, či neskôr odzrkadlia na komunite, ktorá žije okolo nás.

Denne sa stretávam s množstvom životných situácií, ktoré sú hodné včasného riešenia, je naozaj nutné ich riešiť a na to je tu mesto Zlaté Moravce a tiež verejné a štátne inštitúcie, s ktorými je výborná spolupráca. A keď vidím, čo všetko dokážeme spoločnými silami riešiť, robiť a tvoriť, viem, že všetko to úsilie stálo, a aj vždy bude stáť, za to. Týmto chcem vyjadriť vďaku všetkým podporovateľom a taktiež určitým spôsobom poďakovať aj odporcom, keďže ich nepochopenie ma hnalo vpred. Povedzme si úprimne, nie je umenie vravieť, aké zlé sú veci a ako sa to nedá, ale umením je postaviť sa k problému a hľadať riešenia a cesty, pretože každý človek a každá situácia môžu byť pre nás inšpiráciou.“

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button