AktualityChyzerovce

Chyzerovčania ďakovali za tohtoročnú úrodu

poradna

„Ľuďom, ktorí obrábajú zem, nie je potrebné pripomínať zmysel života, pretože mu bezprostredne slúžia,“ zaznelo v príhovore predsedu Základnej organizácie zväzu slovenských záhradkárov – Chyzerovce, Jaroslava Pecha na tradičných, jesenných slávnostiach v Chyzerovciach, ktorými sa symbolicky ďakovalo za tohtoročnú úrodu z polí, sadov, záhrad a vinohradov.

Samotnému podujatiu „Poďakovania za úrodu“ predchádzala slávnostná svätá omša v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie a konalo sa v priestoroch Kultúrneho domu v Chyzerovciach. Okrem tunajších obyvateľov prijali pozvanie na slávnosť aj Mons. Ján Pristač z Nitrianskej sídelnej kapituly, ktorý sv. omšu celebroval, primátorka mesta Serafína Ostrihoňová so zahraničnými hosťami z Poľska, prednostom Miroslavom Šlosárom a zamestnancami Mestského úradu a poslanec za mestskú časť Chyzerovce Jozef Paluška.

Jaroslav Pecho sa prítomným prihováral slovami, ktorými pozdvihol prácu roľníka na najvyšší piedestál, pretože práve pôda je základom existencie života a živí celé ľudstvo. Poďakoval všetkým, ktorí svoju a súčasne našu zem aj naďalej obrábajú a prenechávajú ju s nadobudnutými znalosťami a zručnosťami svojim nasledovníkom. „Aj na dnešnej výstave vidíme silu zdravia slnka a celoročné úsilie roľníkov, záhradníkov a vinohradníkov, ktorí spolu s požehnaním Najvyššieho toto všetko dopestovali.“

Predseda zväzu záhradkárov poďakoval tým, ktorí sa na príprave tejto akcie podieľali, všetkým za účasť, sponzorom, účinkujúcim, ale predovšetkým pestovateľom za vystavené exponáty, za plody ich práce. Pretože, ako povedal, v tomto a zimnom období majú letné lúče slnka podobu žltých hrušiek, červených jabĺk, zrelého hrozna a zlatého vína. Ich prostredníctvom a vďaka pestovateľom nás môžu hriať po celý rok.

Prítomným sa prihovorila i primátorka mesta Serafína Ostrihoňová a na jej  podnet aj Mons. Ján Pristač, ku ktorému verejne prejavila hlbokú úctu slovami: „minimálne 50 000 ľudí je hrdých, že je medzi nami ten najdôstojnejší a najúžasnejší rodák Požitavského regiónu.“ Spoločne sa zhodli, že vystúpenia, ktoré mali možnosť vidieť, sú hodné povšimnutia aj inými televíziami a prisľúbili svoju podporu a pomoc aj v tejto sfére.

O kultúrny program sa postarali: folklórna skupina Chyzerovčanka so zábavnými scénkami popretkávanými ukážkami ľudových tradícií zo života v minulosti a krásnymi piesňami z nášho kraja, detské tanečné súbory Street Lup a Lupienok, Duo Romanka a Lukáš so spevom a hrou na heligónkach a dychová hudba – Márnosť šedivá, ktorá hrala do tanca vo večerných hodinách.

Ľubomíra Rosinská

viac foto FACEBOOK
viac foto FACEBOOK


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button