AktualityPozvánky

CICAVCE NÁŠHO OKOLIA

poradna

Starším známe, deťmi nepoznané zvieratá, ktoré síce žijú okolo nás, ale predsa s nimi prichádzame zriedka do priameho kontaktu predstaví výstava Cicavce nášho okolia, ktorá bude otvorená od 2.10. – 31.11.2015 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Ponitrianske múzeum vo svojej pobočke – Mestskom múzeu pripravilo výstavu dermoplastických preparátov cicavcov zo zbierok múzea, ktoré predstavujú evolučne najvyspelejšiu skupinu stavovcov. Sú väčšinou suchozemského pôvodu. Vytvorili však i skupiny viazané na vodné prostredie a skupinu dokonale ovládajúcu lietanie.

Výstava predstaví 32 druhov cicavcov v počte 65 kusov. Okrem druhov endemických sú prezentované i druhy introdukované (daniel, ondatra) a u niektorých druhov aj ich farebné aberácie. Najviac zastúpené sú rady – hlodavce a mäsožravce. Menej zastúpené sú párnokopytníky, kde je pozoruhodné krycie sfarbenie mláďat, ktoré ich chráni pred predátormi. U malých mäsožravcov z čeľade lasicovitých stojí za povšimnutie výmena ich srsti z hnedej na čisto bielu v zimnom období. Najmenším vystaveným druhom je piskor malý, ktorý v živom stave váži len asi 4 – 5 gramov.

Vystavené preparáty cicavcov môžu byť dobrou pomôckou pre pedagógov, ktorí ich môžu využiť na upevnenie získaných vedomostí a zručností žiakov I. a II. stupňa základnej školy. Zároveň ich môžu využiť i na netradičné zážitkové vyučovanie v múzeu, kde názornou ukážkou môžu žiaci nadobudnúť vedomosti zakotvené v Štátnom vzdelávacom programe z predmetu prírodoveda, prírodopis a biológia.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button