Aktuality

Deň srdca spojený s poradenstvom

poradna

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre sa zameriava na rôzne preventívne akcie a programy. Pri príležitosti významného dňa, Dňa srdca, ktorý pripadá na 25. september, sa jedna z týchto akcií uskutočnila 30. septembra v zasadačke Mestského úradu. Širokej verejnosti, vrátane zamestnancov úradu, boli v tento deň ponúknuté a predostreté rôzne metódy vyšetrenia srdcovo-cievnych ochorení, kde im fundované pracovníčky (Mgr. Ingrid Báreková a Júlia Dúbravická) vysvetľovali zásady prevencie týchto ochorení a dôležitosť dodržiavania zdravého životného štýlu. Počas tohto dňa tak mohli návštevníci absolvovať základné vyšetrenia – meranie krvného tlaku, nameranie hladiny celkového cholesterolu z kvapky krvi z prsta a vypočítanie indexu telesnej hmotnosti takzvaného BMI indexu., ktoré im napovedali, či majú srdcovo-cievny aparát ohrozený. Súčasťou dňa bola aj protifajčiarska poradňa, nakoľko sa pracovníčky snažili poukázať na zdravotné riziká, ktoré sú s týmto zlozvykom a neduhom spojené.

Záujmom o svoje zdravie sa ľudia vďaka prevencii aktívne podieľajú na jeho stabilite. Za vyhľadávaním možností, ako ochoreniam predchádzať a ako sa starať o svoje zdravie, sa ukrýva aj dnešná moderná doba. Vďaka včasnému podchyteniu možných rizík sa zároveň znižujú prípadné náklady samotnej liečby, ktorá je spojená s akýmkoľvek ochorením. Je veľmi dôležité, aby pacienti včas odhalili svoje choroby a zabránili ich vzniku, čo je aj hlavným dôvodom tejto akcie, ktorá sa v Zlatých Moravciach na Mestskom úrade realizuje pravidelne. Základom je poukázať na to, koľko percent pacientov zomiera na ochorenie srdca a ciev a ako netreba ochranu podceňovať.

Je dokázané, že aj množstvo a skladba potravín pomáha v prevencii, aj niektoré prvky, ktoré v strave prijímame. Príkladom je horčík pôsobiaci v prevencii porúch srdcového rytmu a pri kŕčoch, takže sa odporúča piť dostatočné množstvo minerálnych vôd, ktoré sú obohatené o horčík, čiže magnézium a o ďalšie prvky. Spadajú tam aj rybie oleje, ktoré sú zdrojom omega tri nenasýtených mastných kyselín. Vzhľadom k tomu, že ich v potrave zasa nie je až toľko, je ich možné nahradiť výživovými doplnkami dostupnými v lekárňach.

Riziká týchto ochorení sa dotýkajú každého z nás a je smutnou realitou, že ich stále pribúda. Za niektorými ochoreniami sa však môže skrývať aj genetická dispozícia, čo sa úzko dotýka aj mladších ľudí. Problémy spojené so srdcovo-cievnym systémom sa môžu ohlásiť aj v prípade prechodených infekčných ochorení horných dýchacích ciest, kde majú hlavné slovo vírusy. Následkom nedoliečenia sú častokrát zápaly srdca a rozvoj kardiomyopatie. Je dôležité k sebe pristupovať svedomito a pri zanedbaní liečby neprehliadnuť žiadny náznak prípadných problémov ako je tlak na hrudi a búšenie srdca.

Mgr. Ingrid Báreková (verejný zdravotník) z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva odkazuje všetkým obyvateľom mesta Zlaté Moravce a okolia, aby si zapamätali Kód zdravého života.

Vystihuje ho číslo 0 – 30 – 5 – 120 – 80: 0 (cigariet denne, nefajčiť vôbec), 30 (minimálne 30 minút pohybovej aktivity denne, kam nespadajú práce v interiéri domácností, ale práca v záhrade alebo pravidelné prechádzky), 5 (hladina celkového cholesterolu v krvi do 5 mmol/l), 120/80 (hodnoty optimálneho tlaku krvi).

Spracovala M. Petrovičová

Informácie poskytla Mgr. Ingrid Báreková


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button