AktualityDenné centrum

Akadémia ku Dňu nevidiacich

poradna

Počas roka si pripomíname rôzne významné dni. Jedným z nich je aj 13. november – Medzinárodný deň nevidiacich, ktorým sa pripomína a dáva do popredia dôležitosť zlepšenia kvality života tých, ktorí sú odkázaní na život v tme, už od roku 1946. Tento deň – 13. november –  je zároveň dňom narodenia človeka ukrývajúceho sa za vznikom prvej školy pre nevidiacich, za ktorou stál Valentin Haüy.

Pri tejto príležitosti usporiadala v pondelok 9. novembra v Dennom centre domovská ZO Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska zaujímavé stretnutie. Medzi známe tváre patrí Mgr. Erika Šodorová, sociálna pracovníčka Krajského strediska ÚNSS Nitra, ktorá každý druhý pondelok v mesiaci poskytuje špecializované poradenstvo, zároveň zabezpečuje odskúšanie optických a kompenzačných pomôcok. Okrem predsedkyne Matildy Zemanovej prítomných prostredníctvom prečítaného príhovoru Erikou Šodorovou oslovil aj predseda ÚNSS RNDr. Branislav Mamojka, Csc. Vo svojom príhovore oboznámil všetkých s novinkami a upozornil na niekoľko dôležitých akcií a aktivít, ktoré v tomto roku prebehli, ako je Deň bielej palice, či verejná finančná zbierka Biela pastelka. „Vážení priatelia, Valentin Haüy, ktorého si pripomíname, začal boj za našu samostatnosť a nezávislosť. Nedajme si ju vziať a nedávajme iným dôvod na jej spochybňovanie,“ tak znel záverečný odkaz pána Mamojku. Spevácka skupina Babička prispela svojím vystúpením a krásnymi prianiami k dotvoreniu príjemného dopoludnia. Zároveň venovanými pesničkami obdarovali novembrových oslávencov z kruhu prítomných členov. Program vystriedalo oboznámenie s aktivitami, ktoré členov čakajú do konca roka 2015. Spadá tam pripravovaná Výstava ručných prác spojená s burzou a dátumom konania 7. decembra. Ku každému stretnutiu patria voľné rozhovory, diskusia a občerstvenie, čo nechýbalo ani na pondelkovej akadémii.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button