AktualityKultúra

Ako sa v múzeu perie páralo

poradna

Páranie peria sa v minulosti uskutočňovalo po ukončení hlavných prác v zimnom období. Ženy a dievčatá sa schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej výbavy pre dcéru, či pred krstinami. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci. Pri tejto spoločenskej udalosti sa rozprávali žartovné i strašidelné príbehy a spievali sa piesne. Po skončení prác gazdiná všetkých pohostila koláčmi, sušeným ovocím, pálenkou a inými dobrotami.

Informácie poskytla Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

Rovnaké tradičné páranie peria sme zažili aj 19. novembra 2015 v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, kde nám Chyzerovčania ukázali, ako to voľakedy prebiehalo. Vďaka nim, sme sa na chvíľu preniesli v čase do rodiny Galabových a vypočuli si bežné starosti i radosti z dedinského prostredia. Popri ľudových piesňach Chyzerovčanky a pod vplyvom pozitívnej atmosféry, ktorú vytvorili, si s nimi nejeden z prítomných i zvesela zaspieval.

Šikovné žienky tejto speváckej skupiny sa z novu s veľkou radosťou postarali aj o vynikajúce pohostenie a svojim programom zanechali v spomienkach prítomných hostí nezabudnuteľné dojmy.

Lektorky múzea Viera Tomová a Kornélia Némešová srdečne ďakujú  členom speváckej skupiny Chyzerovčanka za skvelú spoluprácu počas šiestich akcií, ktoré sa v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach v tomto roku konali.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button