AktualityŠkoly

Duálne vzdelávanie láka študentov

poradna

SOŠ technická so sídlom na Ulici 1. mája 22 v Zlatých Moravciach bola Rakúskou obchodnou komorou vybraná do duálneho systému vzdelávania (DSV) na stredných školách.

Systém duálneho vzdelávania dáva študentom šancu získať praxou vo firmách praktické vedomosti s možnosťou získania pracovnej zmluvy už počas štúdia. Firmy si takto môžu vychovať špecialistov. Duálne vzdelávanie sa nazýva preto, že jedna časť sa bude realizovať v škole a druhá časť, najmä tá praktická, na pôde vybraných firiem.

Tento systém začnú v pilotnom projekte od budúceho školského roka 2014/2015 zavádzať v Zlatých Moravciach. Do projektu duálneho vzdelávania boli zaradené odbory programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik mechatronik a obrábač kovov, ktoré je možné študovať aj v súčasnosti v štyroch rôznych formách (študijné odbory, učebné odbory, nadstavbové štúdium, externé štúdium popri zamestnaní) na zlatomoravskej Strednej odbornej škole technickej (SOŠt).

Na celom Slovensku do DSV bolo vybraných 12 stredných škôl. Jedná sa o pilotný projekt. Žiaci sa budú vzdelávať v študijných a učebných odboroch podľa Rakúskeho modelu vzdelávania. Do projektu sú zapojené Rakúske spoločnosti – firmy, ktoré pôsobia v tomto regióne a v súčasnom období sa pripravujú podmienky pre tento systém vzdelávania na Slovensku. Žiaci vo vybraných študijných a učebných odboroch budú vykonávať odborný výcvik vo vybraných spoločnostiach. Teoretické vzdelávanie sa bude realizovať v škole.

Okrem zmluvy je zaujímavé tiež motivačné štipendium.

1. rok: 40 € / mesiac
2. rok: 60 € / mesiac
3. rok: 80 € / mesiac
4. rok: 100 € / mesiac

Študenti sa budú prakticky vzdelávať nielen vo firmách na území mesta, ale tiež vo Vrábľoch, Krušovciach (Topoľčany) a Prievidzi. Dva dni v škole a tri dni v podniku, kde ich budú učiť ľudia z firiem. Takéto vzdelávanie trvá počas celého štúdia (3 resp. 4 roky). Spoločnosti, ktoré na projekte participujú a budú financovať praktické vzdelávanie, si po ukončení štúdia nebudú nárokovať vrátenie investovaných prostriedkov a motivačného štipendia, a to ani v prípade, ak sa absolvent rozhodne pre štúdium na vysokej škole, alebo prácu v inom podniku.

-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button