AktualityKultúra

Recitátorsky úspech ovenčený striebrom

poradna
 Recitátorka zo Zlatých Moraviec p. Anna Kiššová, ktorá reprezentovala naše mesto i celý Nitriansky kraj na celoslovenskom kole v umeleckom prednese poézie a prózy VANSOVEJ LOMNIČKA svojim prednesom prózy nesklamala. Postupovala od víťazstva v okresnom kole, cez víťazstvo v krajskom kole až do celoslovenského kola v Banskej Bystrici. Originálnym textom a kvalitným prednesom zaujala porotu aj divákov a vo svojej premiére získala  2. miesto – strieborné pásmo v III. kategórii nad 40 rokov v umeleckom prednese prózy.
Za úspešnú reprezentáciu p. Anne ďakujeme a prajeme jej do budúceho jubilejného ročníka Vansovej Lomničky veľa recitátorských úspechov.
49. ročník celoslovenského kola Festivalu umeleckého prednesu poézie a prózy Vansovej Lomnička sa konal  22.-23.apríla 2016 v Banskej Bystrici.
  Festival sa koná každoročne pod záštitou predsedníčky Unie žien Slovenska MUDr. Ireny Belohorskej a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Usporiadateľom podujatia bola Štátna vedecká knižnica-Literárne a hudobné múzeum,  kde sa nachádzajú vzácne dokumenty a osobné predmety Terézie Vansovej.

  Z celého Slovenska sa tu zišlo štyridsať súťažiacich, ktoré uspeli v krajských kolách  i  s medzinárodnou účasťou žien slovenského pôvodu zo srbskej Vojvodiny z Bačského Petrovca, ktoré prekvapili ľúbozvučnou slovenčinou.

  V porote sedeli skúsení porotcovia – Doc.Mgr.art. Juraj Sarvaš- herec, režisér, scénarista, pedagóg a predstaviteľ umeleckého prednesu, Mgr. Eva Kuklová-dlhoročná predsedkyňa poroty, Mgr. Dagmar Benčová, PaedDr. Slavomíra Očenášová-Štrbová, PhDr. literárna historička a spisovateľka. Celoslovenské kolo ako vyvrcholenie ponúklo recitačné skvosty. Najpočetnejšia, ale zároveň aj najkvalitnejšia bola veková kategória nad 40 rokov, kde bolo v poézii a próze spolu 19 recitátoriek. Najmä v próze zaznelo z 9 prednesov minimálne 5 takých, pri ktorých človek zabudol dýchať, smial sa,  či plakal. Úloha poroty nebola vôbec jednoduchá. No bolo evidentné, že preferovala texty slovenských klasikov (Hviezdoslav, Timrava, Figuli, Válek, Smrek), pozitívnejšie boli hodnotené prednesy starších autorov na rozdiel od autorov súčasných.
Terézia Vansová prežila vyše tridsať rokov v Banskej Bystrici. Pri jej hrobe na evanjelickom cintoríne jej účastníčky súťaže položením kvetov zložili poklonu za jej literárny, redaktorský a osobný prínos a umeleckým slovom spisovateľke vzdal hold Doc.Mgr.art.Juraj Sarvaš.
 Festival mal vysokú odbornú i spoločenskú úroveň a je vždy dôstojnou spomienkou na významnú postavu našej kultúrnej histórie Naplnil sa odkaz Terézie Vansovej, ktorý má čo povedať aj dnešnej slovenskej žene. Teda sústavne sa vzdelávať, posilňovať si sebavedomie v práci, v rodine, zaujímať sa o život okolo seba a svojou aktivitou a láskou môže zmeniť svoje okolie. Vansovej Lomnička ponúkla sviatok slova, sviatok ľudskej blízkosti a duševnej spriaznenosti.
“Slovo je šťastím i tragikou, výrazom ľudského života, sám život …”
Foto-Mgr.Durdiak, Mgr.Troligová

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button