AktualityHistória

PhDr. Štefan Rakovský

poradna

Dňa 8. júna 2016 sme si tichou spomienkou pripomenuli 112 výročie nedožitých narodenín Dr. Štefana Rakovského.

Narodil sa 8. júna 1904 v Zlatých Moravciach, kde aj 15. júla 1996 zomrel. Základnú a strednú školu absolvoval v Zl. Moravciach. V r. 1923-1928 študoval na UK v Bratislave aprobáciu zemepis, slovenčinu a dejepis, kde získal aj doktorát z ruských dejín a archeológie. Ako stredoškolský profesor pôsobil v Bratislave, Nitre, Ostrave, Trenčíne a v Banskej Bystrici. V rokoch 1944 – 1945 pôsobil na ministerstve školstva. Do svojho rodiska sa vrátil v roku 1945, kde vyučoval na gymnáziu až do roku 1967.

 K muzeálnej práci sa dostal počas pôsobenia v Trenčíne. Od roku 1937 do 1938 bol kustódom Mestského múzea Dr. Karola Brančíka, zbierky trenčianskeho múzea obohatil o predmety z oblasti numizmatiky a histórie. Po príchode do Zlatých Moraviec sa stalo oživenie Tekovského múzea jeho srdcovou záležitosťou. 11. októbra 1947 na základe uznesenia ONV založili Okresné vlastivedné múzeum v Zlatých Moravciach a Dr. Štefan Rakovský ako člen prípravného výboru bol poverený jeho organizovaním a od r. 1955 aj vedením. Na čele múzea potom stál až do r. 1985. Múzeum slávnostne otvorili 29. augusta 1955. Muzeálne zbierky z oblasti geológie, paleontológie, archeológie, histórie, numizmatiky a etnografie získal výlučne zberom a darom. Zaslúžil sa tiež o vrátenie zbierok z bojnického múzea. Bol aj priekopníkom archeologického a historického bádania v oblasti Zlatých Moraviec. Je autorom monografií Zlaté Moravce a okolie, a viacerých brožúr.

Tohto roku uplynie aj 20 rokov od jeho smrti. Pripomíname si aj 120 výročie založenia Tekovského múzea v Zlatých Moravciach, ktorého založenie inicioval archeologický spolok v Zlatých Moravciach, ktorého najväčším iniciátorom bol knieža Arthur Odescalchi.

Marián Tomajko a pracovníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button