Aktuality

Zvon rozdelil Zlatomoravčanov

poradna

Nespokojný občan:

“Dobrý deň. Je pekné, že má dolný kostol nové hodiny, ale ten nový zvon je dosť ako otravný, hlavne keď príde človek domov z nočnej služby, mám aj pozatvárané okná, ale ten zvon je teda riadne prenikavý. A hlavne úroveň toho zvonu je tak maximálne po 5.poschodie 7-poschodových bytoviek, tak si dúfam, viete predstaviť ako nám to tam rezonuje.”

Vyjadrenie Mesta:

Dobrý deň,

umiestnenie a používanie zvona je v súlade so základnou zmluvou medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Podľa nej majú zmluvné strany právo na slobodu prejavu, vrátane práva rozširovať svoje názory a podávať informácie slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom. Katolícka cirkev má právo vlastniť prostriedky na vydavateľskú činnosť, rozhlasové, televízne a iné spoločenské informačné prostriedky a zariadenia, a užívať tieto prostriedky a zariadenia v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.
Podľa informácie pátra Timoteja bol zvon projektovaný už pri výstavbe kostola.

Príbeh z neďalekého okolia:

Napríklad v Topoľčanoch sa sťažovanie týkalo zvonov, ktoré mali občanov skoro ráno rušiť, kvôli čomu podali svoju sťažnosť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. Po ústupku zrušenia skorého ranného zvonenia sa sťažnosť opakovala, pretože zvony sa stali ”neznesiteľné“ aj cez deň. Pravdou je, že po príslušných meraniach sa zistilo, že zvony naozaj svojou hlučnosťou prekračujú zákonom dovolenú hranicu decibelov. A tak sa dá povedať, že zákon je ”proti“ zvonom, pretože na nich nepamätá a nevzťahuje sa na nich žiadna výnimka ako je to v prípade mimoriadnych zvukov sirén policajných áut, hasičských áut, či sanitiek a podobne.

V dnešnej sekularizovanej dobe by sa mohlo zdať, že zvony sú čisto kresťanská záležitosť alebo záležitosť veriacich ľudí. Ich používanie by mohlo byť nezmyselné a otravné pre neveriacich či nepriateľsky naladených ľudí voči Cirkvi, o ktorej si povedali, že s ňou nechcú mať nič spoločné. Môžu tak narúšať ich súkromie, či oberať ich o slobodu nebyť kresťanmi, byť neveriacimi, alebo byť jednoducho len tak v tichu. Pravda je však taká, že zvony majú čo povedať nielen veriacemu človeku, ale každému človeku. V rámci histórie Európy patria ku nábožensko-kultúrnemu dedičstvu. Zvony majú dokonca niečo spoločné s ľuďmi. Aj ony, podobne ako ľudia, majú svoje mená. Každý z nich nesie meno nejakého svätca. Tak ako každý človek, aj každý funkčný zvon má srdce, ktoré ak vyberieme, zvon sa stane mŕtvym.

Nech nás zvony radšej spájajú

-vice-


 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button