Aktuality

Poslanci si vybrali šéfredaktora pre mestské noviny

poradna

V minulosti sa Tekovské noviny preslávili tým, že sa z nich stala hlasná trúba primátorov. Súd s Balážovou za článok v nich stále prebieha.

ZLATÉ MORAVCE. Novým šéfredaktorom Tekovských novín je od pondelka 27-ročný novinár Peter Klimant, ktorý doteraz pracoval pre webový portál Moravce24. Vyplynulo to z výsledkov výberového konania. V ňom Klimant porazil ďalšie dve adeptky na post šéfredaktora mestského periodika.

Do boja o post šéfredaktora sa podľa našich informácií prihlásilo viac uchádzačov, na výberové konanie sa však dostavili iba traja.

V komisii, ktorá o novom šéfredaktorovi rozhodovala, sedeli väčšinou mestskí poslanci, ale napríklad aj prednosta radnice. Ani jeden z nich nepoložil Klimantovi odbornú otázku. Komisiu zaujímalo napríklad to, či nechá svoju doterajšiu prácu, alebo či by dokázal napísať klamstvo. Riešili aj to, že kandidát nie je priamo zo Zlatých Moraviec.

Klimant komisii predstavil koncept, ktorým by chcel noviny viesť. “Z Tekovských novín plánujem urobiť moderné mestské periodikum, ktoré bude Zlatomoravčanom pravidelne prinášať prehľadné a najmä kvalitné spravodajstvo,” povedal.

To sa v minulosti nedarilo, noviny boli hlasnou trúbou prakticky všetkých primátorov. Serafína Ostrihoňová v nich tvrdo potláčala akýkoľvek priestor pre poslancov, tí preto chceli noviny zrušiť. Množstvom fotografií z mestských akcií sa tu rád zviditeľňoval aj Peter Lednár.

Naposledy sa noviny dostali do povedomia verejnosti vlani v novembri, asi mesiac po tom, čo po odsúdenej exprimátorke Serafíne Ostrihoňovej dočasne prevzala moc v meste vtedajšia viceprimátorka Marta Balážová. Z prvých štyroch strán Balážová obsadila dve a pol, pridala si aj štúdiovú fotku, tú istú, ktorú používala v neúspešnej kampani na post primátorky.

Od Balážovou zostaveného novembrového čísla novín dala oficiálne ruky preč ich dlhoročná šéfredaktorka Ľubomíra Rosinská. Dištancovanie sa šéfredaktorky od novín sa stalo vôbec po prvý raz v histórii Tekovských novín.

Balážovú navyše za článok, pod ktorým je podpísaná, zažaloval bývalý riaditeľ nemocnice a advokát Martin Cimrák. Balážová v článku nedala Cimrákovi žiaden priestor. Súdny proces stále prebieha, prípad rieši Okresný súd v Nitre. Cimrák žiada od Balážovej ospravedlnenie a 20-tisíc eur, ďalšiu žalobu zrejme podá aj na mesto, ktoré bolo vydavateľom novín.

Za dočasnej éry Balážovej z Tekovských novín definitívne odišla Rosinská. Po nej sa tu vystriedali ešte ďalšie dve novinárky, ani jedna ale nevydržala dlhšie ako pár týždňov.

Tekovské noviny sa spod mesta dostali do správy Mestského strediska kultúry a športu. Posledné vydanie vyšlo podľa mestského webu v máji. Najnovšie číslo by podľa Klimanta malo vyjsť už v októbri.

TOMÁŠ HOLÚBEK

ZDROJ: nasanitra.sme.sk


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button