AktualityPodujatia

Pripomenieme si dve významné výročia

poradna

AKADÉMIA PRI PRÍLEŽITOSTI 120. VÝROČIA SPRÍSTUPNENIA TEKOVSKÉHO MÚZEA V ZLATÝCH MORAVCIACH A 20. VÝROČIA SMRTI PhDr. ŠTEFANA RAKOVSKÉHO

Zaspomínajte si s nami na obdobie Tekovského múzea a prínos PhDr. Štefana Rakovského v múzejnej, vedecko-výskumnej a vzdelávacej oblasti na akadémii 23. septembra 2016 o 15.30 hod. v priestoroch obradnej sály v Mestskom stredisku kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní sa aj v Zlatých Moravciach začali objavovať snahy vyššej maďarskej spoločnosti o ochranu pamiatok. Spoločenským, ale i kultúrnym centrom miestnej inteligencie a šľachty bol klub Casino. Vrcholom jeho činnosti bolo založenie Archeologickej a historickej spoločnosti, ktorá po začatí svojej činnosti v roku 1893 vyzvala obyvateľov tekovskej župy, aby venovali svoje archeologické ahistorické predmety Tekovskému stoličnému múzeu, ktoré bolo založené 12. mája 1896 pri príležitosti tisícročného jubilea Uhorska. Múzeu však chýbali nielen vlastné miestnosti, ale i odborní pracovníci. Po zrušení Tekovskej župy bolo múzeu poštátnené a neskôr prevezené do Piaristického gymnázia v Nitre a následne do Bojníc. Po príchode PhDr. Štefana Rakovského do Zlatých Moraviec sa stalo oživenie Tekovského múzea jeho srdcovou záležitosťou. Vďaka jeho snahe a nadšeniu bolo múzeu otvorené 28. augusta 1955. Všetky muzeálne zbierky získal do múzea výlučne darom a zberom a zaslúžil sa tiež o vrátenie zbierok z bojnického múzea. Bol i priekopníkom archeologického a historického bádania v oblasti Zlatých Moraviec. Ponitrianske múzeum v Nitre v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach pripravilo Akadémiu pri príležitosti 120. výročia sprístupnenia Tekovského múzea vZlatých Moravciach a 20. výročia smrti PhDr. Štefana Rakovského.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button