AktualityKultúra

Slivkobranie – 2016

poradna

Starú ľudovú tradíciu varenia slivkového lekváru poznajú ešte naši starí rodičia. Táto celospoločenská udalosť na sklonku leta bola vždy spojená so zábavou, spevom a rozprávaním rôznych žartovných príbehov. Lekvár zo sliviek bol dôležitou súčasťou doplnkovej stravy, ktorý nachádzame v mnohých potravinárskych výrobkoch.

Týmito slovami otvoril dňa 9. septembra 2016 na nádvorí bývalého kaštieľa rodiny Migazziovcov v Zlatých Moravciach II. ročník Slivkobrania v múzeu Mgr. Anton Števko, riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre a privítal všetkých návštevníkov kultúrneho podujatia.

Anička Segíňová zo Speváckeho súboru Kolovrátok porozprávala návštevníkom nielen o vôni sliviek, ktoré patrili vždy k tej najlepšej pochúťke, ale aj ako sa kedysi domáci slivkový lekvár varil v Kostoľanoch pod Tribečom. Dozreté slivky sa zo stromov striasali, vyumývali a štikali, teda vykôstkované sa varili vo veľkom medenom kotlíku na miernom ohni za neustáleho miešania. Pri miešaní sa striedali všetci rodinní príslušníci, aby lekvár neprihorel. Okolo varenia bolo vždy veľa  roboty, ale i spevu a zábavy. Dobre uvarený lekvár, tzv. brečka nesmela z naberačky odkvapkávať. Takýto lekvár používali gazdiné do buchiet, koláčov a veľmi chutný bol na doma upečenom chlebe.

Túto starú ľudovú tradíciu našich predkov zorganizovalo Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre, v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach a Speváckym súborom Kolovrátok z Prílep. Členovia súboru pod vedením manželov Vencelových pripravili pre návštevníkov Slivkobrania neopakovateľný kultúrny zážitok. V programe nechýbala ani ochutnávka slivkového lekváru, domácich slivkových buchiet a iných pochúťok, ktoré pripravili pracovníčky múzea Viera Tomová a Kornélia Némešová.  Varenia lekváru sa zúčastnili žiaci zo ZŠ Pribinova, ZŠ sv. Don Bosca Zlaté Moravce, ZŠ Čierne Kľačany, deti z MŠ Štúrova Zlaté Moravce a široká kultúrna verejnosť, ktorá obľubuje folklórne podujatia so spevom a tancom, ako aj krásu našich starých ľudových zvykov a tradícií.

    Anton Kaiser


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button