AktualityPozvánky

MINULOSŤ NAŠEJ KAŽDODENNOSTI

poradna

Dobové motívy, rôzny materiál, iný tvar na predmetoch, ktoré sa používali dennodenne a mnohé sa používajú i dnes, no predsa sú odlišné a niektoré z nich sa úplne vytratili predstaví výstava Minulosť našej každodennosti, ktorá bude otvorená od 17.10. – 2.12.2016 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Ponitrianske múzeum v Nitre pripravilo zo svojich zbierok vo svojej pobočke Mestskom múzeu vZlatých Moravciach výstavu predmetov, ktoré boli súčasťou každodenného i slávnostného spoločenského života. Na každom predmete, ktorý je podobný súčasnému, no predsa je odlišný, vidieť dotyk doby a to nielen v použitom materiáli, typickom dekóre, tvare, ale i v samotnom použití.

Tieto zmeny je vidieť hlavne na súpravách na osobnú hygienu napr. lavóroch, džbánoch, mydelničke s bohatým rastlinným dekórom z porcelánu a kameniny, ktoré dnes nahradilo umývadlo s vodovodným kohútikom. Z jedálenského servisu je pozoruhodnou polievková misa známej anglickej značky Wedgwood ačeskej značky Rosenthal, no zaujímavé svojou ornamentálnosťou sú i sklenené nápojové súpravy z 2. pol 19. storočia a karafy. Oči gurmánov kávy a čaju poteší napríklad súprava z japonského porcelánu, či secesná kameninová čajová súprava s typickým kvetinovým dekórom vyrobená pravdepodobne na objednávku grófa Migazziho a samovar z konca 19. storočia. Zaujímavý je iručný šľahač na smotanu zkonca 19. storočia, ktorý dnes nahradil elektrický.

Pre milovníkov tabaku budú na obdiv vystavené fajky z morskej peny Meerschaum, nitrianske fajky, ale i drevené pipatórium a strieborné tabatierky. A ako sa upravovali ženy? Okrem secesného zrkadla, ktoré nemôže chýbať pri upravení zovňajšku si dámy, ktoré nosia dnes s obľubou klobúk môžu pozrieť rôzne klobúkové ihlice. Zaujímavé sú i náramky s typickým rastlinným motívom zo striebra a alpaky. Na výstave sa prezentujú i doplnky, ktoré sa nosili na spoločenské udalosti, ako napr. secesný vejár z pštrosích pier, koráliková taštička, vyšívaná kabelka idivadelný ďalekohľad. Výstava je vhodná pre žiakov základných a stredných škôl na doplnenie vedomostí a zručností získaných v školských ľaviciach z predmetu dejepis. Výstava potrvá do 2.12.2016.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button