AktualityHistória

Turecké nájazdy neobišli ani Zlaté Moravce

poradna

Idú Turci!

Tento výkrik plný hrôzy a zúfalstva sa niesol naším mestom a krajom. Bola to strašná doba nik si nebol istý životom. Po smrti pomerne mierumilovného sultána Selima nastúpil na osmanský trón Sulejman II, nazývaný  Dobyvateľ. V roku 1526 sa  skoro  stotisícová  armáda turkov  vydala na pochod. Kráľ Ľudovít II vyhlásil insurekciu /brannú pohotovosť/ a pápež Klement vyzval na pomoc Uhorsko.

Na príkaz kráľa sa po stoliciach v krajine nosili krvavé meče na znak všeobecného ohrozenia. Zhromaždilo sa okolo 30 000 bojovníkov. O všetkom sa rozhodlo 29.augusta 1526 pri Moháči. Oveľa menšia armáda kresťanských bojovníkov nebola schopná sa ubrániť presile. Bola to hrozná masakra a boj trval dve hodiny. Naše vojsko bolo porazené, padli tu dvaja arcibiskupi, ostrihomský a kaločský, ďaľší šiesti biskupi a skoro všetká vysoká šľachta krajiny. Sám kráľ Ľudovít sa po prehratej bitke na úteku utopil v močiari.

V Moravciach zostalo len 14 domov

Sulejman dal  2000 zajatcom odrezať hlavy a poukladať vedľa cesty. Už nič nestálo  Turkom v ceste  k pustošeniu Uhorska. Do Tekovskej stolice sa dostali Turci už v roku 1530. V týždni  od 26. do 30 septembra 1530 prepadli a ničili náš kraj. Zničili okolie Levíc, Hronského Beňadika, Vrábeľ, Čifár a Moraviec. Mestečko Moravce vypálili a odvliekli do zajatia 13 ľudí a 750 kusov dobytka. Udusilo sa 22 ľudí v obilných jamách, kde sa schovali pred turkami, kde ich následne vydusili dymom. Zhoreli všetky domy vrátane farského kostola. Kostol bol znovu postavený v roku 1559. Dokumenty z roku 1564  uvádzajú že naši predkovia museli platiť daň pašovi do Budína. Kňažice sa uvádzajú ako úplne vyľudnené a v Chyzerovciach ostali len tri domy. V Moravciach, ktoré sa  uvádzajú ako oppidum/mesto ostalo len 14  domov. Turci sa v našom okolí objavili znovu v roku1573, vypálili Žikavu, Ladice Rohožnicu, Neverice, Chráštany, Beladice a Slažany. V roku1631 vypálili Čierne Kľačany a Chyzerovce, odkiaľ odvliekli 36 ľudí a všetok dobytok. Pri ďaľšom prepade vypálili znovu Moravce a uniesli jedno dieťa, v Kňažiciach zhorelo 20 domov a v maštaliach 100 kusov dobytka, 28 ľudí sa udusilo v podzemných krytoch, 80 ľudí a 350 kusov dobytka odvliekli zo sebou.

M. Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button