AktualityZM blog

Krok za krokom na Strechu sveta

poradna

Po nepoznanom Kirgizsku a exotickom Maroku nastal čas na splnenie ďalšieho cestovateľského sna z čias základnej školy, kedy náš učiteľ rozprestieral v strede triedy veľkú mapu sveta. 

Spomenul som si na smiech spolužiakov, keď na otázku učiteľa: „Za koľko minút sa dostanete do Nitry?“  jeden z nás odpovedal za 9 (Ak pôjde 200 km/h na Audine). Ten výsmech ho možno zranil, ale ja som si vďaka podobným hláškam a interaktívnemu prístupu učiteľa zemepis obľúbil.  Po čase sa u mňa prebudila zvedavosť o okolitý svet a záujem o cestovanie, hoci aj prstom na mape.

S knihou Marca Pola v ruke a mapou sveta na stene, som sníval ako korčuľujem po zamrznutej Arktíde, o hviezdnej oblohe v púšti Gobi, o benátskej karaváne smerujúcej do Samarkandu, o expedícii do Konžského dažďového pralesa, ale aj o návšteve Himalájí.

Viem, že určité sny sa nikdy nesplnia, ale aj napriek tomu treba o ne zabojovať. A tak sa možno o pár rokov prebudíte v Káthmandu, v hlavnom meste Nepálu, len deň cesty od Strechy sveta, tak ako ja.

Tenzing Norgay - šerpa, ktorý žil len pre Mount Everest (Michal Cimmermann)
Tenzing Norgay – šerpa, ktorý žil len pre Mount Everest (Michal Cimmermann)

Ubytovali sme sa v turistickej štvrti Thamel. V meste sme nemali veľa času, preto sme stihli navštíviť iba Opičí chrám – Swayabunath, Záhradu snov a námestie Durbar Square – „miesto palácov“, ktoré sa nachádza v starej časti s historickými budovami predstavujúcimi štyri kráľovstvá (Kantipur, Lalitpur, Bhaktapur, Kirtipur).

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”890″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 Na ďalší deň nás čakal letecký presun do Lukly na letisko Tanzinga a Hillaryho, ktoré je jedno z najnebezpečnejších na svete. Nachádza sa v nadmorskej výške 2843 metrov. O jeho stavbu sa pričinil v roku 1965 Sir Edmund Hillary, prvý horolezec, ktorý zdolal najvyššiu horu sveta. Za zlého počasia môže byť tento let veľmi dramatický, lietadlo sa prepadá, blúdi v mrakoch a občas sa dokonca musí vrátiť späť do hlavného mesto ako sa to stalo aj nám.

https://www.youtube.com/watch?v=miW5dks2BU0

Dráha letiska meria len 460 metrov a má dvanásťpercentný sklon 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”885″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

Horská dedinka Lukla pozostáva z hlavnej triedy, okolo ktorej sú postavené obchody a domčeky miestnych obyvateľov. Na jej konci stojí biela brána s modlitebnými mlynčekmi, za ktorou sa vlní chodník ponorený v údolí, akoby sa schovával cez drôtené mosty nad Mliečnou riekou.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”886″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Naším cieľom bolo nasledovať odvážnych a smelých dobrodruhov, ktorí smerovali do základného tábora s plánom zdolať Bohyňu nebies (Sagarmatha), Matku Zeme (Čomolungma) – majestátny 8 848 metrov vysoký Mount Everest.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”887″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Trek mal smerovať dolinou rieky Dudh Kosi do mestečka Namche Bazar, učupenej v prírodnom amfiteátri pod nádhernou horskou kulisou Kongde Ri a Thamserku. Namche Bazar bolo v minulosti strediskom obchodu, kde sa stretávali tibetské karavany s indickými obchodníkmi.

437873_article_photo_namche-bazar_900x

Cestou sme plánovali navštíviť budhistický kláštor v dedinke Tengboche, ktorý je postavený vysoko v horách a zo všetkých strán obklopený lesmi, a tiež aj nasať atmosféru tohto duchovného miesta.

437873_article_photo_xj0f4f20_900x
k stretnete jaky so starostlivo učesanou čiernou, hnedou alebo bielou srsťou, so zvoncom zaveseným na krku a s ostrými rohmi zdobenými červenými strapčekmi platí nepísané pravidlo uhýbať sa na stranu ku svahu. (Michal Cimmermann)
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”888″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Kláštor pozostáva z veľkej červenej jednoposchodovej budovy zdobenej šnúrami modlitebných vlajočiek v modrej, zelenej, červenej, bielej a žltej farbe.

437873_article_photo_jdirjvm_600x

437873_article_photo_rwlfqoq_900x

 

 

Podľa miestnych je postavený na najkrajšom mieste v Himalájach, o čom sme sa presvedčili hneď z rána, keď spoza oblakov začali, ako prízraky vykúkať zasnežené hory.

Mount Everest
Mount Everest
Lotche
Lotche
Ama Dablam
Ama Dablam

Následne sme chceli absolvovať zástavky v Dingboche, Lobuche v osade Ghorak Shep a celá cesta mala vyvrcholiť na vyhliadkovom vrchole Kala Pattar, z ktorého je vraj najkrajší výhľad na Mount Everest.

Žiaľ, pre nedostatok času a nepriaznivé počasie sa nám tento plán nepodarilo zrealizovať, ale aj tak odchádzame plní zážitkov a spomienok na neuveriteľnú scenériu a krásu týchto majestátnych hôr, ktoré sú pre každého milovníka prírody prameňom sily na celý život. 

437873_article_photo_jhrshso_600x

Očarila ma aj miestna gastronómia, pretože všetky použité potraviny boli vždy čerstvé 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”889″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Michal Cimmermann


 

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button