AktualityŠkoly

Týždeň vedy a techniky v Arboréte Mlyňany SAV

poradna

Základná škola, Robotnícka 25, Zlaté Moravce

Myslím, že my tu v Zlatých Moravciach a blízkom okolí máme jednu veľkú výhodu a síce, že tu máme krásny chránený areál Arborétum Mlyňany vo Vieske nad Žitavou. Určite ho navštívil každý z Vás a možno nie iba raz. Našim žiakom sme ukázali Arborétum  trochu inak, tak trochu vedecky.

Už druhýkrát sme sa prihlásili na odbornú exkurziu organizovanú počas Týždňa vedy a techniky 2016 v Arboréte v dňoch 7. – 11. novembra. Spolupráca našej školy s Arborétom Mlyňany nie je iba na úrovni exkurzií. V minulom školskom roku žiačka Nina Šimalová pracovala v Arboréte na svojom projekte Pohybujú sa aj rastliny?, s ktorým získala v okresnom kole biologickej olympiády 1. miesto.

Slnečné i keď trochu chladné počasie nás privítalo v piatok 11. novembra v tomto krásnom prostredí. Krátkou prechádzkou na úvod sme sa presunuli ku kaštieľu, kde odborní pracovníci  zabezpečili pre našich žiakov zaujímavý program. 

Arborétum je plné rôznych drevín a bylín, ktoré tu vysádzajú neustále pracovníci parku. Ako sa tieto rastliny rozmnožujú sme sa dozvedeli od odbornej pracovníčky, ktorá žiakom prakticky predviedla rôzne spôsoby rozmnožovania rastlín. Boli to ukážky štepenia, vrúbľovania, ale aj veľmi jednoduché spôsoby množenia kríkov, bylín, či izbových rastlín. Žiaci mali dokonca možnosť si zobrať rastlinky domov na zasadenie, napr. levanduľu, tuju. Pokračovali sme v programe prehliadkou pamätnej izby zakladateľa parku – Dr. Štefana Ambrózy-Migazzi. Tu si žiaci prezreli staré dobové fotografie, prečítali si o jeho živote a práci. Arborétum založil v roku 1892, bol šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane. Jeho projekt vždyzeleného parku – Semper vireo na ploche pôvodných 40 ha patrí k prvým úspešne realizovaným veľkoplošným výsadbám vždyzelených drevín v Strednej Európe.

Žiakov veľmi zaujala hra, ktorú dôverne poznajú – „piškvorky“. Tu bola zhotovená z prírodných materiálov. O zaujímavých druhoch rastlín sa žiaci dozvedeli na prednáške Ing. Petra Hoťku PhD. Pán Hoťka im svojou prezentáciou priblížil tie najzaujímavejšie druhy drevín z hľadiska zaujímavosti listov, plodov a kôry drevín. Žiaci tak spoznali napríklad jedľu vznešenú, papierovník čínsky, duľovec kathajský, gledíčiu japonskú a mnohé ďalšie zaujímavé dreviny. Už podľa názvu žiaci zistili, že boli do Arboréta privezené napr. z Ázie. Taktiež  im pán Hoťka priblížil význam, históriu a zameranie Arboréta.

Nasledovali laboratórne práce, ktoré pripravil pre žiakov Ing. Peter Ferus, PhD., odborný pracovník, ktorý ich aj oboznámil s výskumnou činnosťou Oddelenia dendrobiológie. Žiaci mali možnosť vidieť techniku laboratória, špeciálny mikroskop a rôzne iné prístroje.  Dokonca sa na chvíľu sami stali odbornými pracovníkmi a vyskúšali si prácu laboranta. Množili rastliny v sterilnom prostredí do sklených bánk na špeciálnu živnú pôdu. Prehliadkou rozária južne od kaštieľa sme ukončili našu exkurziu. 

Sme radi, že sme aj tento rok ukázali našim žiakom tak krásny a významný chránený areál – Arborétum Mlyňany. Už teraz sa tešíme na ďalší Týždeň vedy a techniky a nové poznatky, ktoré získame.

PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button