AktualityHistóriaPozvánky

VIANOCE V MINULOSTI. ŠTEDRÝ DEŇ VYŠŠEJ SPOLOČNOSTI

poradna

Preneste s nami do čias štedrovečerného stolovania s vianočným stromčekom aristokracie prostredníctvom výstavy Vianoce v minulosti – Štedrý deň vyššej spoločnosti, ktorá bude otvorená od 5.12.2016 – 11.1.2017 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravilo itento rok výstavu s ukážkou vianočného stromčeka a štedrovečerného stolovania v minulosti. V predchádzajúcich rokoch bolo možné vidieť stolovanie a vianočný stromček ľudových vrstiev. Tento rok ponúkneme nahliadnutie na štedrovečerné stolovanie a výzdobu vianočného stromčeka šľachty, ktorá vychádzala však spravidla z rovnakého kresťanského základu ako ľud. Šľachta používala zo začiatku ako vianočný stromček araukáriu, neskôr jedľu a smrek, ktoré si nechala privážať zo svojich lesov. Stromček bol umiestnený v salóne, alebo inej spoločenskej miestnosti na stole prikrytom obrusom. Zdobil sa horiacimi sviečkami, papierovými reťazami, kandizovaným ovocím, jablkami, orechmi, trvanlivým pečivom, najčastejšie medovníčkami. Na vrchole bola figúrka anjela a pred ním stáli jasličky.




Od 70. rokov 19. storočia pribudli k výzdobe i sklenené gule, rôzne reťaze z lesklých korálikov. Začiatkom 20. storočia sa za začali objavovať i čokoládové kolekcie. Darčeky, ktorými sa obdarovávali predovšetkým deti, menej dospelí, sa ukladali na stôl, no neboli zabalené do papiera ako to robíme dnes. Štedrovečerný stôl bo prestretý obrusom, na ktorom boli poukladané rôzne druhy jedál – najmä varené, pečené a vyprážané rôzne druhy rýb, ktoré konzumovali s omáčkami, čerstvé, sušené a kandizované ovocie, trvanlivé pečivo, orechy, med atď. Výstavu bude dopĺňať audiovizuálna rekonštrukcia prípravy na Vianoce ľudových vrstiev v podaní SS Kolovrátok z Prílep, ktorý zároveň bude ukážkou rozdielnosti stolovania a výzdoby vianočného stromčeka. Výstava potrvá do 11.1.2017.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button