AktualityKultúraZM blog

Výstava obrazov akademického sochára Štefana Partla

poradna

Život majstra nebýva vždy na ružiach ustlatý. Ale hovorí sa, že tráva, po ktorej ťažké jarmo prejde, ešte mocnejšia narastie. 

Dňa 21. novembra 2016 sa akademický sochár Štefan Partl zo Zlatých Moraviec vo výstavných priestoroch MSKŠ predstavil výberom svojej výtvarnej tvorby pri príležitosti významného životného jubilea. Vernisáž výstavy otvorili pedagogickí pracovníci Základnej umeleckej školy usporiadaním slávnostného koncertu. Katarína Bošanská zahrala šansón Lístie padá a hrou na harmonike sa predstavil žiak Jožko Štrlák. Kultúrnym programom výstavy návštevníkov sprevádzala Mgr. Zuzana Hudecová-Molnárová. 

 

Srdce umelca sa zrodilo v neďalekých banskoštiavnických horách v obci Štiavnik, kde  sa narodil  14. marca 1941  v rodine umeleckých graviérov. Už od detstva popri dedovi a otcovi okúsil kumšt tohto remesla, čo neskôr umelca priviedlo na profesionálnu výtvarnú dráhu. Po prisťahovaní do Zlatých Moraviec absolvoval štúdium na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. V roku 1971 bol úspešne prijatý na VŠVU v Bratislave do triedy profesora V. Ciglera na oddelenie sklo architektúra, kedy bol začiatok jeho umeleckej dráhy. Od roku 1971 – 1977 pôsobil ako umelecký dizajnér v národnom podniku Calex. Z tohto obdobia pochádza aj umelecké dielo, Svadobná sieň v Zlatých Moravciach. V roku 1974 získal zlatú medailu na Medzinárodnom veľtrhu v Brne za dizajn mrazničky M 50. Za dizajn bol ocenený aj v roku 1975 federálnym ministerstvom všeobecného strojárenstva. Priemyselný dizajn neodmysliteľne patrí medzi maliarstvo, sochárstvo a architektúru, pretože v ňom prevláda zložka úžitkovosti. V tomto duchu vytvoril ďalšie dve diela. V roku 1983 vypracoval antikorovú čelnú stenu svadobnej siene v Nitre. Pre SOUP v Zlatých Moravciach stvárnil keramické riešenie vstupu do budovy učilišťa a roku 1985 pre SOU n. p. Plastika Nitra. Okrem dizajnu, ktorý je významný spojovacím článkom medzi svetom umenia a techniky sa majster Partl venoval realistickému videniu sveta, ale i farebnej abstrakcii, krajinomaľbe a umeleckému portrétu. V jeho dielach prevažujú obrazy zátiší a komornej tvorby. Významným momentom živote a diele majstra Partla je založenie výtvarného odboru na Základnej umeleckej škole, vtedy Ľudovej školy umenia v Zlatých Moravciach, kde jeho rukami prešlo veľa mladých umelcov. V roku 1984 bol ocenený Ministerstvom školstva za pedagogickú činnosť ako pedagóg a tútor mnohých projektov študentov, ktorí dodnes šíria jeho umenie doma a v zahraničí. 

Najväčším darom pre človeka je rodina, iste aj pre majstra Partla. Veľkú radosť má z detí, ktoré pokračujú v jeho začatom životnom diele. Vnuk študuje na Vysokej škole výtvarných umení. Pre návštevníkom výstavy bolo šťastím stretnúť sa s majstrom osobne, popriať mu ešte veľa tvorivých síl a vnímať naživo svet jeho diela vo výtvarnej tvorbe. 

 Anton Kaiser

zdroj textu: Zuzana  Hudecová  Molnárová

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”892″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button