AktualityPozvánky

VIANOCE, VIANOCE, PRICHÁDZAJÚ … PREDVIANOČNÉ POPOLUDNIE V MÚZEU

poradna

Preneste sa snami do čias prípravy na Štedrý deň šľachty aobyčajného ľudu na Predvianočnom popoludní vo štvrtok 15.12.2016 o 15.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravilo v spolupráci so Speváckym súborom Zlatomoravčianka v priestoroch múzea predvianočné popoludnie. S pomaly sa blížiacimi vianočnými sviatkami nazrieme do minulosti našich predkov a ich prípravy na toto čarovné obdobie. Vianočné trblietavé gule rôznorodých tvarov s rozmanitými motívmi, svetelné led reťaze, obrusy z rôznych materiálov a vzorov od výmyslu sveta a čokoľvek na čo si spomeniete, nám ponúka dnešná moderná doba. Naši predkovia však tieto výdobytky, bez ktorých si nevieme predstaviť Vianoce nepoznali.

My Vám rozpovieme príbeh ako sa na Vianoce pripravovala šľachta a ako obyčajný ľud. Ukážku stolovania a výzdoby vianočného stromčeka šľachy si môže každý pozrieť naživo v priestoroch múzea Na porovnanie Vám premietneme audiovizálnu rekonštrukciu prípravy na Vianoce ľudových vrstiev v podaní SS Kolovrátok z Prílep. A ako prebiehal Štedrý deň u týchto dvoch vrstiev? To sa dozviete až 15.12.2016 o 15.00 hod. Vianočnú atmosféru navodí a zároveň dotvorí Spevácky súbor Zlatomoravčianka spievaním vianočných kolied.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button