AktualityŠportVideo

Zlatomoravčan úspešne zdolal Africký kontinent

poradna

Od 29. decembra 2016 do 14. januára 2017 sa konal deviaty ročník súťaže Afrika Eco Race 2017, ktorej sa zúčastnil aj Slovák, Marek Sýkora. Po trinástich dňoch zdolávania ťažkého terénu za český Offroadsport Team si z tejto celosvetovej súťaže odniesol dve veľké ocenenia. V kategórii T1 s vozidlom Hummer H3 EVO sa spolu s Miroslavom Zapletalom zaslúžene postavili na najvyšší stupienok víťazov. Celkovo boli vo vytrvalostnom preteku upravených, terénnych automobilov vyhodnotení ako druhí najlepší zo stovky zúčastnených tímov.

Podujatie, ktorého štart bol naplánovaný na 29. decembra 2016, začalo administratívnym a technickým preberaním súťažiacich v Monaku. Na Silvestra sa všetky posádky nalodili na loď do Maroka, v ktorom sa odštartovala prvá etapa podujatia Afrika Eco Race 2017 s cieľom v senegalskom meste Dakar.

Náročná, prevažne piesková trať plná dún, merala 6 700 km a podľa Mareka bola oveľa ťažšia, ako v súťaži Rallye Dakar na juhoamerickom kontinente, ktorej sa zúčastnil minulý rok. Vzhľadom k výsledkom po prvej etape, keď skončili na 31. mieste a ku komplikáciám, s ktorými sa museli popasovať hneď v úvode preteku, bolo pre posádku Offroadsport Teamu konečné vyhodnotenie neskutočne prekvapivé a obrovským zadosťučinením ich vynaloženej námahy.

Marekova úloha v pozícii spolujazdca spočíva v dôslednom usmerňovaní riadenia vozidla prostredníctvom navigačného systému. Šofér v podstate netuší kam ide a keďže jedinými záchytnými bodmi v zradnej, šírej púšti, alebo pláni sú len satelitné súradnice dopredu vytýčenej trasy v porovnaní s ich skutočnou polohou, musí sa naplno spoliehať iba na svojho navigátora.

V tomto neľahkom teréne môžu pretekári veľmi ľahko zablúdiť, čo sa stalo každému súťažiacemu, ale dôležité je doraziť do cieľových rovín s čo najmenším časovým sklzom. Prekvapiť ich môže množstvo skrytých nástrah, ktorým sa nevyhla ani posádka Offroadsport Teamu. Počas preteku musia súťažiaci improvizovať, veľakrát opravovať vozidlá v teréne sami, pretrpieť mnoho bolesti a pokiaľ im je umožnené, do konečného cieľa doháňajú stratený čas. Tomuto tímu sa najväčšia kolízia stala už v prvej etape, kedy narazili na nezmapovanú dieru v teréne, pokazilo sa im vozidlo a Miroslav Zapletal utrpel úraz ruky. Toto nešťastie im bolo len väčšou výzvou prekonať samých seba a aj keď si ešte neskôr museli poradiť s dvomi defektami kolies, prežiť piesočnú búrku, či vykopávať auto z piesočných dún, statočne si vybojovali prvé miesto v kategórií benzínových vozidiel.

Marek sa záľube v pretekoch vozidiel venuje už 14 rokov a súťaží celoročne. Doviedol ho k nej jeho otec, Jozef Sýkora, ktorý k nej inklinuje celý svoj život a ktorý ho do nej aj prakticky zasvätil, za čo mu je veľmi vďačný. Už v roku 2006 dosiahli svoj veľký, spoločný úspech, keď sa stali vicemajstrami Európy v disciplíne Cross Country.

Pre Mareka sú tieto skúsenosti neopísateľnými zážitkami, ktoré ho viac posilňujú a pri ktorých svoj život prežíva oveľa intenzívnejšie, s väčším nadhľadom a s väčšou radosťou z bežných vecí. Za tieto príležitosti je okrem svojho otca vďačný aj svojej partnerke, blízkemu okoliu, Offroadsport Teamu a momentálne úspešnému pretekárovi Miroslavovi Zapletalovi.

Ľubomíra Rosinská

foto: Alain Rossignol & Jorge Cunha a Petr Lusk

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”900″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Spusť prezentáciu” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button