Aktualityi-POSTKultúra

Výstava krojovaných bábik

poradna

www.zlatemoravce.info

Vo výstavných priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach bola dňa 5. marca 2013 otvorená výstava pod názvom Slovenský ľudový odev v miniatúrach. Ľudové umenie krojovaných bábik, vyparádené postavičky dievok a žien, vypracované a vyšperkované s precíznosťou predstavujú manželia Rastislav a Anna Bellovičová z Lukáčoviec pri Nitre.

Po takmer trojročnej práci sa autori výstavy miniatúrnych ľudových odevov predstavujú v našom meste na svojej tretej prezentácii svojho umenia po výstave doma v Lukáčovciach a Ponitrianskom múzeu v Nitre. Inšpiráciu k tvorbe našli v skanzene v Zuberci, kde návštevník nevidí krásu ľudových krojov zo všetkých kútov Slovenska. Väčšina výrobkov od ľudových návrhov až po šitie krojov pochádza z Írska, kde manželia pracovali sedem rokov a výhodne si zadovážili potrebné materiály pre tvorbu ako i samotné bábiky. Vyobliekať bábiku do kroja je náročná práca, ktorá je stvorená skôr pre šikovné ženské ruky. Aj keď detaily krojov došívali spoločne, všetky bábiky sú vo veľkej miere dielom pána Belloviča. Vo výrobe krojovaných bábik zatiaľ dominujú ženské a dievčenské kroje. Ďalšia zaujímavá práca na mužských a krojovaných pároch bábik sa ešte len plánuje. Slovenské ľudové kroje patria k tým najkrajším, veď každý región sa odlišuje inými tvarmi odevov a preto táto práca je nevyčerpateľná. V doterajšej tvorbe chýbajú najmä ľudové odevy z východného Slovenska a Hontu. Na výstave možno obdivovať kroje takmer z celého Slovenska, ku ktorým patria kroje letné, zimné, denné, sviatočné ale aj svadobné. Bábiky predstavujú piešťanský, liptovský, tekovský, zemplínsky, kroj z Čajkova, Krakovian, Solčian, Heľpy, zo Ždiaru, Kubrej, Detvy, Rejdovej, kroj z Čičmian, Očovej, tradičné oblečenie z okolia Prievidze, Požitavia, ale aj domácu lukáčovskú formu tmavého kroja.

Výstava krojovaných bábik dokumentuje krásu a mnohotvárnosť slovenského ľudového odevu. Táto veľmi vďačná téma je inšpiráciou pre ďalšiu tvorbu, propagáciou dedičstva našich otcov, nadšením z tvorivosti našich predkov pre rozvíjanie estetického cítenia našej mladej generácie.

Výstava potrvá do 3. apríla 2013.

Anton Kaiser

[nggallery id=359]

 [hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button