Aktuality

Otvorenie výstavy „Ochrana prírody a životného prostredia“

poradna

www.zlatemoravce.info

V rámci Medzinárodného dňa vtáctva sa dňa 4. apríla. 2013 v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach uskutočnilo otvorenie aprílových dní ochrany prírody výstavou Ochrana prírody a životného prostredia. Na slávnostnom otvorení koordinátor výstavy Ľudovít Chládek privítal primátora mesta Ing. Petra Lednára CSc., Mariána Tomajku riaditeľa Záhradníckych služieb m. p., Viktora Mlyneka zo ŠOP Správy CHKO Ponitrie, Sylviu Strakovú z Arboréta Mlyňany a Jozefa Šabu z Lesov š. p. OZ Topoľčianky. Organizátormi podujatia sú Mesto Zlaté Moravce, Záhradnícke služby m.p. Zlaté Moravce, Arborétum Mlyňany, MSKŠ Zlaté Moravce, ŠOP Správa CHKO Ponitrie, Lesy š.p. OZ Topoľčianky, Ponitrianske múzeum a Slovenská ornitologická spoločnosť BirdLife.

Zaujímavá výstava je zameraná na prezentáciu činností organizácií, ktoré sa profesionálne a dobrovoľne venujú ochrane prírody a zveľaďovaniu životného prostredia. Podujatie je o to významnejšie, že sa uskutočňuje v rámci osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o Zlatých Moravciach. Vo svojom vystúpení primátor mesta Peter Lednár zdôraznil, že je potrebné zmeniť náš vzťah k prírode, aby sme sa k nej správali s úctou ako mnohé vyspelé európske kultúrne krajiny a nemuseli ju potom všetkými možnými prostriedkami zachraňovať. Za zachovanie čistej a neporušenej prírody sa vyjadril vo svojom príhovore aj riaditeľ záhradníckych služieb Marián Tomajko. Poukázal na veľký význam zveľaďovania verejnej zelene, najmä parkov s cieľom udržania zdravého životného prostredia pri súčasnom náraste alergických ochorení. Za Štátne lesy Topoľčianky sa prihovoril Jozef Šabo, ktoré sa podieľajú na technickom vybavení Náučných chodníkov, ako napríklad v Zubrej obore a vo voľnokrajinárskom parku Topoľčianky. Za Správu CHKO Ponitrie Viktor Mlynek pozdravil priateľov ochranárov zo Zlatých Moraviec a pochválil prácu, ktorou podľa svojich možností aktívne prispievajú k ochrane prírody a k ozdraveniu životného prostredia rôznymi ochranárskymi podujatiami. Vyzdvihol novátorskú iniciatívu zlatomoraveckých ornitológov, vďaka ktorej ako prví na Slovensku začali monitorovať on-line prenosom hniezdo bociana bieleho. Expozícia CHKO Ponitrie prezentuje na 20 paneloch všetky maloplošné chránené územia, a chránené vtáčie územie, ktoré sú zaradené do sústavy území európskeho významu – NATURA 2000. Do chráneného areálu Arboréta Mlyňany SAV pozvala všetkých prítomných pracovníčka Sylvia Straková, pretože nielen vedeckou prácou sa zaoberajú jej kolegovia, ale organizujú aj mnoho príťažlivých podujatí pre návštevníkov, ako napr. Ambrózyho dni, Deň detí, či Cesta rozprávkovým parkom. Návštevníci výstavy sa môžu zoznámiť s množstvom zaujímavých informácií o našej prírode a jej chránených územiach na príťažlivých prezentačných paneloch so stovkami unikátnych fotografií sveta živočíchov a rastlín. Mladších návštevníkov iste zaujmú vystavené preparované vtáky a cicavce.

V priebehu výstavy budú prebiehať rôzne sprievodné akcie, prednášky a besedy s odborníkmi, tvorba ekoplagátov a premietanie filmov o ochrane prírody. Výstava „Ochrana prírody a životného prostredia“ bude otvorená v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 16.00 hodine v priestoroch Mestského múzea a vestibulu MSKŠ. Potrvá do 30. apríla 2013.

Anton Kaiser

[nggallery id=374]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button